Bănci și Asigurări

Cum s-a schimbat topul băncilor în ultimul deceniu: BCR rămâne lider, dar a pierdut masiv cotă de piaţă. Banca Transilvania, ING şi CEC Bank - cele mai rapide ascensiuni

Autor: Anelis Baciu

28.06.2017, 00:07 5756

Clasamentul celor mai mari zece bănci locale, care au ajuns să controleze aproape 83% din activele totale, s-a schimbat semnificativ în ultimii zece ani, în condiţiile în care jucătorii cu o cotă de piaţă mai mică în 2007 au reuşit să urce accelerat în top pe seama pierderii de cotă de piaţă a băncilor mari.

Cel mai mare câştigător al ultimiilor zece ani în sistemul bancar local este Banca Transilvania, în condiţiile în care banca de la Cluj şi-a crescut cota de piaţă de 2,4 ori în perioada 2007-2016, ajungând să deţină la finalul anului trecut peste 13% din activele totale. Trecerea Băncii Transilvania pe locul secund, o poziţie ocupată în mod tradiţional de BRD SocGen, s-a produs pe seama creşterii creditării, dar şi a preluării Volksbank.

Pe lângă Banca Transilvania, încă alte cinci bănci mari- Raiffeisen, UniCredit, CEC Bank, ING Bank, Garanti - şi-au majorat cota de piaţă în ultimul deceniu. ING aproape şi-a dublat cota de piaţă şi a urcat astfel de pe locul zece în 2007 până pe locul şapte la finalul anului 2016. O urcare de trei locuri în clasament a avut şi banca de stat CEC Bank. CEC se poziţiona pe locul şase la finalul anului trecut faţă de locul nouă la finalul anului 2007. În categoria băncilor care au pierdut cotă de piaţă în ultimii zece ani se numără BCR, cea mai mare bancă lo­cală după active, şi băncile greceşti Bancpost şi Alpha Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO