Bănci și Asigurări

Cum şi-a justificat BNR decizia de a reduce dobânda de politică monetară la un nou minim istoric

Cum şi-a justificat BNR decizia de a reduce dobânda de...

Autor: Claudia Medrega

05.04.2015, 00:00 1230

Nivelul redus la care au ajuns dobânzile boni­fi­cate de bancheri pentru su­mele păstrate de ro­mâni la bănci a devenit preocupant pentru banca centrală, „remunerarea adecvată a depozitelor“ fiind inclusă în continuare printre factorii esenţiali pentru consolidarea economiei româneşti şi întărirea rezistenţei acesteia la şocuri externe.

Depozitele noi în lei ale persoanelor fizice erau bonificate la sfârşitul lunii februarie cu o dobândă medie de doar 2,4% pe an, ceea ce reprezintă un minim istoric, nivelul fiind în scădere cu aproximativ un punct procentual faţă de aceeaşi perioadă din 2014, potrivit datelor BNR. În 2009 bonificaţia medie oferită la depozitele noi de retail era de patru ori mai mare, iar în 2008, în plină criză, aceasta ajungea la 15% pe an.

Menţinerea ratei anuale a inflaţiei sub limita de jos a intervalului ţintei staţionare de inflaţie, concomitent cu apariţia unor semnale privind oprirea declinului semnificativ din perioada precedentă. În perspectivă, datele certe existente până în prezent anticipează înscrierea ratei anuale a inflaţiei pe o traiectorie uşor ascendentă, situată însă în continuare sub limita inferioară a intervalului ţintei staţionare.

Împrumuturile în monedă naţională şi-au accelerat creşterea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul menţinerii surplusului de lichiditate în piaţa monetară şi al propagării reducerilor succesive ale ratei dobânzii de politică monetară asupra ratelor dobânzilor la creditele noi acordate companiilor şi populaţiei.

Pe de altă parte, creditul în valută şi-a accentuat uşor contracţia în termeni anuali, ponderea deţinută de aceasta în creditul total al sectorului privat coborând la nivelul de 56,1% în luna februarie, de la 56,4% în luna anterioară. Dinamica anuală reală a creditului total acordat sectorului privat s-a menţinut însă în teritoriul negativ, influenţând prelungirea dezintermedierii financiare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO