Bănci și Asigurări

Cum va face BCR să treacă de la pierderi de 172 mil. euro la profit anul viitor

Cum va face BCR să treacă de la pierderi de 172 mil. euro la profit anul viitor

Autor: Razvan Voican

31.10.2012, 00:08 3769

BCR trebuie să-şi reducă din costul cu creditele neperformante, să continue să taie din costurile operaţionale şi să relanseze creşterea businessului de bază pentru a-şi atinge obiectivul de a reveni pe profit anul viitor, iar pentru ca implicarea managementului să fie totală, acţionarul majoritar Erste Group este gata să ofere un bonus special dacă programul de restructurare a celei mai mari bănci din România va fi o reuşită.

"Suntem destul de siguri că dacă nu se întâmplă nimic dramatic, vom reuşi să revenim pe profit în România în 2013", a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group, la o conferinţă cu analiştii organizată la Londra pentru prezentarea rezultatelor financiare ale grupului austriac pe trimestrul trei.

La sfârşitul lunii septembrie grupul BCR era încă departe de pragul profitabilităţ ii, raportând o pierdere netă de 172 mil. euro pe nouă luni, în creştere cu 38% faţă de rezultatul negativ din semestrul I. Pe baza angajamentului asumat privind readucerea băncii pe profit, şeful Erste a fost bombardat cu întrebări privind soluţiile de redresare a BCR şi situaţia de pe piaţa din România, reprezentanţii unor giganţi precum JP Morgan, Citi sau Morgan Stanley cerând detalii privind strategia pe care o implementează deja managementul local.

Pe zona reducerii costului riscului, oficialii austrieci au indicat o accelerare a vânzării de locuinţe executate silit, şeful riscului din Erste Gernot Mittendorfer afirmând că BCR a ajuns deja la circa 100 de locuinţe vândute lunar la licitaţie, iar ţinta este de creştere a volumului de vânzări de garanţii aferente creditelor de retail neperformante.

Pe zona companiilor mari sunt o serie de cazuri cu probleme, însă în cazul relaţ iei cu o firmă de stat "este în curs curăţarea moştenirii din trecut".

La capitolul costuri operaţionale, personalul a fost deja redus cu 8% în ultimul an (700 de oameni), 45 de unităţi au fost închise, iar reevaluarea reţelei continuă, în parallel cu simplificarea, automatizarea şi revizuirea proceselor cheie din bancă. La capitolul business, Treichl a reconfirmat abandonarea creditului de retail în euro, însă a evitat să avanseze o estimare de creştere a creditării în următorii ani ca urmare a acestui pas radical. "Orice creştere de peste 5% ar fi o surpriză foarte pozitivă."

De asemenea, şeful Erste spune că nu-i mai pasă de cota de piaţă a BCR pe depozite pentru că resursele existente sunt mult prea mari în raport cu proiecţiile de creştere a creditului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO