Bănci și Asigurări

Cum vinde Piraeus aur: de la monede la inscris in cont

07.10.2009, 23:12 2741

Grecii de la Piraeus Bank au spart gheata vanzarii de aur pepiata bancara cu o oferta care merge de la lire englezesti deaproape opt grame la lingouri de un kilogram sau aur in cont.

Aurul este furnizat de banca elventiana Credit Suisse, unuldintre cei mai mari furnizori de lichiditati si metale pretioasedin sistemul financiar european.

"Vom oferi aurul spre vanzare sub forma de monede si lingouri,dar vom oferi si posibilitatea rascumpararii pentru clientii careapeleaza in momentul achizitionarii la serviciul de custodie.Cantitatea minima de tranzactionare este de o moneda, cinci gramein cazul lingourilor sau 100.000 de euro, pentru aurul in cont",spune Simona Zamfirescu, director de vanzari la Piraeus BankRomania.

Banca a vandut ieri gramul de aur (sub forma de lingouri) cu 112lei, in timp ce cursul calculat de BNR pe baza cotatiilorinternationale a fost de 97,6 lei. Astfel, un lingou de cinci gramecosta ieri 560 de lei, iar cel mai mare, de un kilogram, 112.000 delei. O moneda de aur, care are o greutate de 7,98 grame, a fostvanduta cu 831 de lei. Potrivit reprezentantilor bancii, Piraeuscalculeaza pretul aurului in functie de cotatiile de pe pieteleinternationale, la care se adauga costul transportului si alasigurarii.

"Contextul economic dificil pe care il traverseaza Romania inultimul an a generat un interes sporit fata de achizitiile de aur,care este apreciat de potentialii cumparatori ca fiind o achizitiestabila si profitabila pe termen lung", spune Zamfirescu. La cursulactual, aurul este cu circa 30% mai scump astazi decat in octombrieanul trecut, cand criza financiara a debutat pe plan local. Totusi,cotatiile sunt influentate de apetitul pentru risc alinvestitorilor internationali, iar in perioadele de calm aurul estemai ieftin. Spre exemplu, in primavara, cand pietele financiareerau in fierbere, aurul a urcat la maxime istorice de aproape 110lei pe gram. De atunci s-a ieftinit cu peste 10%.

Nicio alta banca locala nu vinde aur clientilor. BCR esteprezenta doar pe partea de cumparare de aur, oferind ieri un pretde 66,4 lei pentru un gram. Cererea mare de aur a determinat insaunele magazine de bijuterii sa ofere clientilor metalul pretiosinclusiv sub forma de lingouri de diferite dimensiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO