Bănci și Asigurări

Curăţarea bilanţurilor băncilor începe să se vadă. Rata creditelor neperformante a scăzut la minimul ultimilor cinci ani

Curăţarea bilanţurilor băncilor începe să se vadă....

Autor: Claudia Medrega

28.08.2015, 00:08 997

Rata creditelor neperformante (NPL) a continuat tendinţa descendentă şi a coborât la jumătatea anului la 12,8% din totalul împrumuturilor, minimul ultimilor cinci ani, după ce în 2014 ajunsese la un vârf istoric de 23%, pe medie.

În a doua jumătate a anului 2014 şi în acest an bilanţul băncilor a început să arate mai curat, în urma vânzărilor unor portofolii de credite neperformante, după ce în anii de criză unu din cinci credite  ajunsese să fie neperformant.

„Datele BNR indică scăderea ratei creditelor neperformante la 12,8% în lu­na iunie - nivelul minim din 2011. De ase­menea, conform statisticilor publi­cate de banca centrală, rata restanţelor la credite s-a consolidat în iulie la nivelul minim din 2012“, spune Andrei Rădu­lescu, senior economist la Banca Transilvania.

Profitabilitatea băncilor a fost afec­ta­tă în anii de criză de creşterea puter­ni­că a cheltuielilor cu provizioa­nele făcute în contul creditelor care au înregistrat pro­bleme la plata ratelor. În primul semestru din 2015, sistemul bancar românesc, care adună 40 de bănci, a întregistrat un profit de aproape 1,2 mld. lei, iar solvabilitatea a rămas la un nivel ridicat, de circa 18%, după cum a de­clarat recent pentru ZF Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supra­ve­ghe­re din BNR. Revenirea pe profit a sis­te­mului bancar în 2015 vine după ce anul trecut s-au în­re­gistrat pierderi record de circa 4,4 mld. lei (1 mld. euro). Efortul de scoatere în afara bilanţurilor a creditelor neperformante şi celelalte măsuri de provizionare legate de cură­ţe­nia generală din sistemul bancar în pre­gă­ti­rea exerciţiului de evaluare a cali­tăţii activelor din acest an au făcut ca 2014 să fie un an dificil pentru bănci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO