Bănci și Asigurări

Cursul creşte tensiunea importatorilor şi a celor cu credite în euro

Cursul creşte tensiunea importatorilor şi a celor cu credite în euro

Autor: Claudia Medrega

23.07.2012, 00:07 1707

Intensificarea disputelor politice s-a reflectat din plin pe piaţa valutară, leul pierzând doar în luna iulie 3% faţă de euro şi 6% faţă de dolar, adică jumătate din deprecierea totală din acest an în raport cu cele două valute.

Cursul a depăşit maxim după maxim în ultimele săptămâni, luna iulie devenind una dintre cele mai dificile pentru moneda naţională. În timp ce luptele dintre politicieni continuă fără menajamente, referinţele publicate de BNR pentru euro şi dolar au atins vineri noi valori record, de 4,5848 lei/euro şi respectiv 3,7438 lei/dolar.

Analiştii anticipează con­­tinuarea tensiunilor politice şi a presiunilor de depreciere, astfel că toate datoriile şi obligaţiile care sunt exprimate în euro sau dolari vor fi mult mai împovă­rătoare.

"Probabil că presiunile de depreciere vor continua. Din păcate, cred că nici în planul economiei reale, nici în plan politic nu ne putem aştepta în perioada următoare la inversarea tendinţei. Este clar că până la alegerile din toamnă nicio linişte politică nu se va instaura", a comentat analistul Aurelian Dochia.

Creşterea cursului a mărit factura populaţiei şi companiilor cu împrumuturi în valută. Totodată, deprecierea leului va scumpi importurile şi poate antrena scăderea consumului - pe canalul încrederii, ceea ce poate încetini creşterea economică şi aşa firavă. În plus, rata creditelor neperformante este corelată pozitiv cu rata de schimb, punând sub presiune bilanţurile băncilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO