Bănci și Asigurări

Avertismentul lui Isărescu: Cursul va avea o fluctuaţie între 5 şi 6%. Este pentru prima oară când guvernatorul oferă o asemenea marjă, dar nu spune de unde până unde. "Ce v-ar conveni mai mult? O mişcare de curs de 2-3%, sau o mişcare brutală de 10-15%?"

Avertismentul lui Isărescu: Cursul va avea o fluctuaţie...

Autor: Ştefan Stan

08.01.2018, 16:03 4883

BNR a decis astăzi, la prima şedinţă de politică monetară din acest an, să majoreze dobânda-cheie de la 1,75% pe an, până la 2% pe an. Dobânda-cheie staţiona la 1,75% din primăvara anului 2015. Vedeţi în continuare ce spune guvernatorul Isărescu în conferinţa de presă de după anunţul de politică monetară. 

Guvernatorul BNR anunţă o fluctuaţie a cursului de 5-6%, fiind pentru prima oară când guvernatorul oferă o astfel de marjă, chiar dacă nu a dat un interval de valori în care va fluctua. 

Vedeţi mai jos ce spune guvernatorul Isărescu: 

„În ultimii ani, cursul s-a plimbat în jur de 5%, adică de la 4,40 la 4,65 lei. E greu de spus că am avut mari deprecieri în patru ani. Dacă am lua ca bază de calcul 4,5 lei, cât a fost anul trecut, atunci mişcarea este sub 3%. Asta înseamnă să ai un curs flexibil. Noi nu avem curs bătut în cuie.” 

Ţintim inflaţia în condiţiile în care cursul are un rol major în asigurarea anumitor echilibre şi efectuarea anumitor corecţii. Mişcările de curs pot ajuta să se facă corecţii în timp şi ne pot arăta care este nivelul, pentru a evita corecţii de amploare.

Ce v-ar conveni mai mult? O mişcare de curs de 2-3%, care să îşi aducă aportul la mişcările de capital, sau o mişcare brutală de 10-15%, când o corecţie majoră devine inevitabilă. BNR a optat pentru aşa numita manage-floating, flotare controlată. Nu este bine să lăsăm cursul să fluctueze cu 20%. Întreprinderile româneşti pierd cotă de piaţă acolo unde nu ne-am fi aşteptat, pe piaţa bunurilor de consum şi a produselor alimentare. Piaţa ne va spune pe unde se va plimba cursul.

Pot să spun că în noile condiţii, vom considera o rată de fluctuaţie de 5-6% o marjă de sustenabilitate a cursului, o marjă în care cursul să se poată mişca în sus şi în jos. Ce s-a întâmplat în ultimii 4-5 ani, a fost ceva pozitiv. Atenţie, însă, nu spun şi de unde până unde fluctuează cu 5%. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO