Bănci și Asigurări

Cursul îşi continuă ascensiunea: a mai făcut un pas spre pragul de 4,6 lei/euro, nestingherit de BNR

Cursul îşi continuă ascensiunea: a mai făcut un pas...

Autor: Claudia Medrega

20.03.2017, 00:05 593
Moneda naţională a continuat să se deprecieze, pierzând teren în faţa euro, iar cursul de schimb leu/euro a urcat la sfârşitul săptămânii trecute peste pragul de 4,56 lei/euro, până la maximul ultimilor aproape cinci ani, contrar tendinţei regionale.
 
Unii analişti apreciază că Banca Naţională înclină în favoarea mişcării mai sus a „intervalului de confort“ al cursului leu/euro, spre 4,6, având în vedere că în anii trecuţi, presiunile de depreciere au fost oprite de BNR de câteva ori atunci când cotaţia s-a apropiat de acest prag.
 
BNR a anunţat vineri un curs de referinţă de 4,5654 lei/euro, cu 0,3% peste cotaţia din şedinţa anterioară. Un nivel mai ridicat al cursului a fost înregistrat în octombrie 2012. Anul 2012 este anul în care cursul a urcat la maximul istoric de 4,6481 lei/euro, în data de 3 august. În luna martie 2017, cursul a oscilat în intervalul 4,52-4,56 lei/euro. La nivelul actual, cursul leu/euro marchează o depreciere de aproximativ 0,5% faţă de nivelul de la sfârşitul anului trecut.
 
„Încă suntem de părere că fundamentele macroeconomice sunt favorabile unui leu mai puternic şi că balanţa riscurilor (interne şi externe) nu justifică valorile actuale. Totuşi, nu putem ignora posibilitatea ca banca centrală să fi devenit mai tolerantă cu presiunile în sus asupra EUR/RON. Astăzi (vineri - n. red.) ar putea fi un nou test al scenariului în care BNR înclină în favoarea mişcării mai sus a «intervalului de confort» al EUR/RON, să spunem, către 4,50-4,60“, scriu analiştii de la ING Bank într-un raport. Evoluţia cursului rămâne în continuare un subiect extrem de sensibil pentru români având în vedere că în jur de jumătate din împrumuturile contractate de populaţie şi companii sunt în valută, majoritatea în euro. În aceste condiţii, episoadele de depreciere a leului au un efect psihologic puternic asupra românilor. Cea mai importantă consecinţă a deprecierii leului este îngreunarea poverii celor cu credite în euro, care devine tot mai greu de suportat la un palier de curs mai ridicat.
 
Unii analişti au susţinut că tendinţa de depreciere a leului din acest an a fost influenţată şi de iniţiativele populiste ale guvernului care riscă să ducă deficitul bugetar peste pragul de 3% din PIB, proiectul noii legi a salarizării bugetarilor menţinând pe agendă pericolul derapajelor fiscale. Analiştii Erste/BCR au majorat estima­rea pentru cursul leu/euro, susţinând că leul se va deprecia treptat în următoarele trimestre, până la 4,62 lei/euro în decembrie 2017, iar evoluţia va fi influenţată de factori interni precum incertitudinile fiscale şi creşterea deficitului de cont curent, însă influenţa cea mai mare va veni de la evoluţiile externe.
 
La începutul anului, analiştii anticipau că în 2017 cursul leu/euro ar putea să fluctueze în intervalul 4,4-4,6 lei/euro.
 
Însă nu excludeau episoade de volatilitate, determinate în principal de factori interni sau externi.
 
Moneda naţională a închis anul 2016 pe depreciere în faţa principalelor trei valute - euro, dolar şi franc elveţian. Leul a cumulat o depreciere de 3,75% faţă de dolarul american comparativ cu nivelul de la sfârşitul anului 2015, în timp ce în raport cu francul elveţian a pierdut aproximativ 1%. Deprecierea leului faţă de euro în 2016 a fost de doar 0,4%.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO