Bănci și Asigurări

Cursul s-a lipit de pragul de 4,4 lei/euro, iar costul leilor a trecut de 3%

Cursul s-a lipit de pragul de 4,4 lei/euro, iar costul...

Autor: Ciprian Botea

25.09.2014, 00:00 128

Banca Naţională a publicat ieri pentru a patra şedinţă consecutivă un curs de schimb oficial foarte apropiat de nivelul de 4,4 lei, iar pe piaţa interbancară cotaţiile au coborât chiar uşor sub acest prag. Cursul oficial nu a mai coborât sub nivelul de 4,4 lei/euro de la începutul lunii septembrie. Totodată, dolarul american, care s-a apreciat cu 7% în faţa leului de la începutul anului, s-a stabilizat în ultimele zile la nivelul de 3,42 lei/dolar.

Euro a pierdut teren în faţa leului anul acesta, în timp ce dolarul se numără printre monedele cu cea mai bună performanţă, ceea ce îl transformă într-un pariu câştigător pentru cei care au ales să-şi păstreze economiile în moneda americană. Cursul leu/euro s-a stabilizat în ultima lună după mai multe perioade de volatilitate traversate de la începutul anului.

Dobânzile interbancare, în schimb, trec printr-o nouă perioadă de volatilitate. Indicatorul Robor la 3 luni, utilizat de bănci ca referinţă pentru costul creditelor de retail în lei, a urcat ieri la peste 3% pe an, nivel care nu mai fusese atins din luna aprilie. Indicatorul a crescut cu circa un punct procentual în ultima lună, chiar într-o perioadă în care bancherii se pregătesc să actualizeze preţul creditelor. Practic, clienţii cu împrumuturi în lei trebuie să se pregătească să plătească rate lunare mai mari. Creşterea cu un punct procentual a dobânzii înseamnă o rată mai mare cu circa 100 de lei la un credit ipotecar de valoare medie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO