Bănci și Asigurări

Cursul se îndreaptă vertiginos spre 4 lei pentru un euro. Cine aduce valută în ţară?

Cursul se îndreaptă vertiginos spre 4 lei pentru un euro. Cine aduce valută în ţară?

Autor: Liviu Chiru

26.04.2011, 23:59 129

Cursul ar putea să coboare spre 4,05 lei pentru un euro înurmătoarele zile, anticipează analiştii, după ce cotaţiile aucontinuat ieri să coboare pe piaţa valutară de la Bucureşti pefondul unui val de optimist la nivel regional.

BNR a calculat ieri un curs de 4,0735 lei pentru un euro, cu 0,8bani sub nivelul precedent. Acesta este cel mai scăzut nivel atinsde euro din martie 2010. Dolarul a pierdut ieri 1,64 bani, coborândla 2,7862 lei la cursul oficial.

"Probabilitatea de a vedea euro sub nivelurile de anul trecuteste mare. Un interval de variaţie pentru anul acesta de 4,05-4,2lei pentru un euro pare mai plauzibil decât să revedem euro peste4,2 lei. Fundamentele economice arată mai bine sau cel puţintraiectoria pozitivă a fost confirmată", spune Cătălina Molnar,senior economist la RBS Bank România. Ea nu exclude de altfel caeuro să coboare până la 4 lei, deşi nivelul de 4,05 lei pentru uneuro - testat şi în martie anul trecut - ar putea să fie orezistenţă puternică.

În şedinţa de tranzacţionare de ieri euro a oscilat între 4,07şi 4,08 lei, cotaţiile coborând în a doua parte a zilei.

"Monedele ţărilor europene emergente au tranzacţionat pecreştere, cu zlotul polonez câştigând teren după ce Ministerul deFinanţe a anunţat că va plasa în piaţă fondurile europene primite.Moneda locale este, de asemenea, pe apreciere şi pare să continueaceastă tendinţă", a spus un dealer. Volumele tranzacţionate pepiaţă au fost bune, deşi în mod tradiţional activitatea pe piaţăîşi revine cu întârziere după zilele libere din preajmasăr­bătorilor.

Dealerii spun că în continuare se simt remiterile mai mari aleromânilor din străinătate, dar şi vânzările de valută din parteaclienţilor comerciali.

Între timp, pe piaţa monetară dobânzile cerute de dealeri pentrua împrumuta lei pe termene scurte, de până la o lună, au făcut unsalt, apropiindu-se de nivelul ratei de politică monetară, la 6,25%pe an, după ce coborâseră spre 2% pe an în prima parte a săptămâniitrecute.

Saltul este explicat de cererea mai mare de lichidităţi, apărutăodată cu începutul unei noi perioade de constituire a rezervelorminime obligatorii. În plus, companiile şi-au făcut săptămânatrecută plăţile trimestriale de impozite şi taxe către buget, sumeimportante ieşind astfel din piaţă. BNR a împrumutat vineri şasebănci cu 866 de milioane de lei, printr-o operaţiune repo cumaturitatea de cinci zile, în încercarea de a atenua presiunea pelichidităţi. Dobânzile pentru scadenţele mai lungi nu au fostafectate de schimbarea bruscă a nivelului lichidităţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO