Bănci și Asigurări

Curtea de Apel Bucureşti respinge conversia unui credit din franci elveţieni în lei la cursul istoric de la data încheierii contractului

Curtea de Apel Bucureşti respinge conversia unui credit...
24.04.2015, 17:36 1659
Curtea de Apel Bucureşti a respins definitiv solicitarea unui debitor într-un proces cu Volksbank, care a cerut conversia în lei a creditului acordat în franci elveţieni, la cursul istoric din momentul încheierii contractului.
 
"Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv, pe data de 20 aprilie, să menţină dispoziţiile pronunţate de Tribunalului Bucureşti în dosarul 32305/3/2014.  În acest dosar, clientul a cerut instanţei constatarea caracterului abuziv al unor clauze cuprinse în convenţia de credit, solicitând obligarea băncii să emită un nou grafic de rambursare care să prevadă restituirea împrumutului în monedă naţională", a anunţat Volksbank.
 
În motivare, tribunalul spune că un debitor trebuie să restituie creditul în moneda în care a fost acordat, indiferent de evoluţia cursului valutar, asta dacă nu există prevederi în contract care să specifice o protecţie.
 
“În contract nu este inserată o clauză de risc valutar deoarece restituirea creditului are loc în moneda în care s-a contractat. Clauza 4.1 din contract prevede că există obligaţia consumatorului de a restitui suma în aceeaşi monedă în care s-a contractat”, arată motivarea Tribunalului Bucureşti din noiembrie 2014, citată de Volksbank.
 
Fără ca dreptul românesc să fie guvernat de regula precedentului, deciziile luate de o instanţă pot fi luat în considerare de oa ltă instanţă în cazuri similare.
 
Din septembrie 2014 şi până în prezent, Volksbank România a câştigat 133 de procese deschise de clienţi, prin care solicitau conversia creditului din francil elveţieni în lei,la cursul istoric, dintre acestea 8 fiind soluţionate definitiv.
 
Având în vedere că în perioada de boom cele mai multe credite pe care le-a acordat au fost în franci elveţieni, datorită unui curs valutar mai bun în favoarea debitorului, în momentul apariţiei crizei, debitorii Volksbank au fost loviţăi în plin, din cauza creşterii cursului valutar al francului. Mulţi dintre ei au dat banca ţn judecatş pe diferite teme, ţncepând de la clauzele abuzive- comisionul de risc, până la nivelul cursului de schimb din credit. Din 2006-2007 până acum, cursul în lei al francului elveţian s-a dublat, ceea ce a dus la explozia ratei pentru un debitor.
 
În încercarea de a rezolva situaţia creditelor în franci elveţieni, Banca Transilvania, care a cumpărat Volksbank România, a propus clienţilor care doresc conversia creditelor din franci elveţieni în lei o reducere a soldului de 22,5%. Oferta este valabilă începând cu 4 mai. 
 
Transformarea soldului din franci elveţieni în lei se face la cursul la zi, nu la cel istoric.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO