Bănci și Asigurări

Dan Adamescu: Ne vom lupta în justiţie să salvăm Astra de la faliment. Este o agresiune împotriva capitalului românesc. Ne degradăm ca ţară în faţa investitorilor

Dan Adamescu: Ne vom lupta în justiţie să salvăm...

Autor: Sorin Pâslaru

26.08.2015, 19:17 2556

Dan Adamescu, omul de afaceri care deţine Astra Asigurări, spune că era pregătit să vină cu 450 de milioane de lei la capitalul companiei şi că decizia ASF de a retrage autorizaţia şi de a cere falimentul este abuzivă.

“Vom arăta în instanţă cu probe, atât noi ca acţionari cât şi compania, că nu este cazul falimentului. Noi avem un plan de restructurare cu injecţie de capital făcut chiar în urma a ceea ce ne-a propus KPMG, fostul administrator al companiei”, a spus Dan Adamescu astăzi după decizia ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară).

Adamescu afirmă că este un moment trist pentru piaţa românească a asigurărilor. “Pentru investitori, pentru piaţa financiară, este un mare semn de întrebare. Ne degradăm ca ţară. Nu ştiu cine mai vine aici”.

“Mi-a luat 12 ani să pun Astra pe picioare, companie care a fost <<jefuită>> chiar înainte de privatizarea din 2000, iar acum ei au distrus-o. Totul a început în februarie 2014, când s-a constatat un necesar de capital de 52 milioane de lei, dar ASF nu a venit la mine să ceară banii, ci a pus-o direct sub administrare specială. Pe de altă parte, când apare un necesar de capital în cazul firmelor străine de asigurări, ASF discută majorări de capital, negociază. Ei habar nu au ce va fi, în ce s-au băgat. Vor fi mii, zeci de mii de oameni care vor veni să îşi ceară banii şi nu vor avea de unde să le dea. Nu au o organizare, Fondul va termina banii în patru luni!”, a răbufnit Adamescu.

În replică la acuzaţia lui Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, că a fost prea “lacom” şi a cerut prea mulţi bani eventualilor investitori din China sau Germania, Adamescu a spus:

“Nu am primit nici o ofertă, pentru că <<au avut grijă” cei de la ASF să nu fie astfel de oferte.  De fapt ASF a decis să ceară intrarea în faliment acelei mai mari companii cu capital românesc având pe masă oferta mea şi strategia de relansare. Astra este o companie viabilă, pentru că deşi a fost lovită din toate părţile de un an şi jumătate, a rezistat, clienţii au subscris în continuare. E o minune că a supravieţuit în aceste condiţii. În nici o ţară oficialii nu atacă marile companii cu capital local, ci dimpotrivă. Astfel de companii sunt de importanţă strategică, sunt chiar salvate dacă e necesar, aşa cum s-a întâmplat în criză în Occident”, a spus Adamescu.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO