Bănci și Asigurări

Dan Pascariu, presedintele Unicredit: In toamna lui 2010 atingem fundul rapei si incepem sa ne uitam in sus. Anul acesta nu vad vreo ameliorare a situatiei economice

11.03.2009, 15:30 19

Romania ar putea atinge fundul rapei in toamna lui 2010, anul acesta fiind exclusa vreo ameliorare pentru ca in momentul de fata nu se intampla practic nimic in privinta masurilor anticriza, iar balbaielile legate de incheierea unui acord cu FMI nu fac decat sa amplifice presiunile pe curs si pe costurile de refinantare, afirma Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie al UniCredit Tiriac Bank si unul dintre cei mai experimentati bancheri de pe piata.
"In niciun caz anul acesta nu ma astept la o reluare a cresterii. De-abia din toamna lui 2010 cred ca putem incepe sa privim in sus. Pana la urma avem noroc ca aceasta criza a venit acum si nu mai tarziu, pentru ca una este sa cazi de la doi metri si alta de la zece metri. Daca mai dura euforia, cine stie unde ajungeau preturile activelor."
Bancherul considera ca una dintre problemele iesirii din criza tine de faptul ca generatia managerilor de 35-40 de ani s-a obisnuit sa fie tot timpul pe val, a avansat intr-o perioada de crestere economica rapida si nu si-a dezvoltat abilitati de administrare a unor perioade dificile.
Pascariu crede ca principalele conditii pentru reluarea ciclului de crestere sunt refacerea increderii consumatorilor, care in prezent se abtin de la cheltuieli din cauza incertitudinii, si realizarea de catre stat a investitiilor promise in infrastructura, care oricum trebuie facute. "Nu avem nevoie atat de bani de la FMI, cat de conditionalitati care sa ii impinga pe politicieni sa faca reforma in sectorul public."
In acelasi context al crizei, el considera ca atacurile lansate la adresa bancilor de catre politicieni si analisti devin periculoase pentru ca incurajeaza cresterea delincventei la plata creditelor si subrezesc eforturile de atragere a economiilor in depozite: "Cresterea depozitelor este si asa foarte redusa, bancile luptandu-se practic pe acelasi volum de resurse, ceea ce inseamna dobanzi mai mari la depozite si implicit la credite, iar pentru orice credit neachitat platesc in final clientii bun-platnici".
"Tirul continuu asupra bancilor poate deveni periculos pentru ca oamenii incep sa-i considere pe bancheri niste 'vampiri'. In Romania nu s-a intamplat ceva atat de negativ incat sa fie pusa in discutie autoritatea profesionala a conducatorilor de banci, asa cum s-a intamplat in alte tari."
Cat priveste profiturile record pe 2008 anuntate de majoritatea bancilor mari, Pascariu sustine ca acestea constituie o garantie ca exista resurse pentru constituirea provizioanelor care vor creste din cauza crizei si ca nu va fi nevoie de injectii de capital. "Ar trebui sa fie un motiv de bucurie ca bancile romanesti intra in perioada de criza cu o baza de profit si nu vor avea nevoie sa ceara ajutor."


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO