Bănci și Asigurări

Dan Sandu, Millennium: Criza il pune pe fiecare unde ii este locul

Dan Sandu, Millennium: Criza il pune pe fiecare unde ii este locul

Dan Sandu, director general adjunct al Millennium Bank Romania

10.03.2009, 17:34 389

Criza corecteaza excesele si il pune pe fiecare jucator acolo unde ii este locul, prioritatea bancilor pentru anul acesta fiind ajustarea costurilor, considera Dan Sandu, director general adjunct al Millennium Bank Romania.

"Daca este evident ca un client nu-si poate permite un credit, pur si simplu nu-i dai banii, nu ajungi sa-i aprobi credit ipotecar pe 45 de ani cand el are un salariu de 750 de lei pe luna doar ca sa se poata incadra la gradul de indatorare. Nu se putea continua asa, iar acum criza il pune pe fiecare la locul lui."
El spune ca de-acum bancile isi vor extinde portofoliile de credite cu multa prudenta.
"Va fi o presiune tot mai mare din partea actionarilor pentru eficienta, iar aceasta nu va putea fi obtinuta decat prin taieri de costuri pentru ca de ridicat marjele nu prea poate fi vorba."
Bancherul afirma ca preocuparea pentru eficientizare se va reflecta inclusiv prin inchideri de sucursale, la care unii jucatori au inceput deja sa recurga. Primele vizate sunt unitatile care lucrau in pierdere, iar in actuala conjunctura de cadere a pietei nu au nicio sansa sa devina profitabile.
Sandu sustine ca la o retea de 72 de unitati cum are Millennium nu se pune problema unor masuri speciale de reducere a costurilor, insa in cazul unora mai mari, de 400-500 de unitati, sunt cheltuieli operationale importante greu de justificat in actualele conditii de piata. El pledeaza pentru utilizarea mai extinsa a internet bankingului si a serviciilor bancare prin call center - mai ieftine, insa piata a aratat ca exista unele bariere de mentalitate pe aceasta zona.
Totusi, Sandu a remarcat in prima parte a acestei luni o crestere a cererilor de credite de la clienti la nivelul fiecarei sucursale, sesizata si de alti bancheri. Problema este cate dintre cereri sunt suficient de solvabile incat sa poata trece filtrul conditiilor impuse de banci. El afirma ca Millennium si-a franat din proprie initiativa forta de vanzari pentru a controla mai bine riscurile.
Cat priveste lichiditatea de pe piata, Sorin Olaru, seful trezoreriei Millennium Bank, spune ca aceasta "exista, dar nu are fluiditate" din cauza ca bancile nu mai sunt dispuse sa lucreze fiecare cu fiecare ca altadata, avand limitele de credit reduse. "Aceasta a condus la agresivitatea dobanzilor la depozitele atrase de la clienti."
Millennium, cea mai tanara banca intrata pe piata in octombrie 2007, afiseaza in prezent printre cele mai ridicate dobanzi pasive - 16% la lei/6,5% la euro - insa Dan Sandu sustine ca spre deosebire de alte banci acestea sunt si dobanzile oferite in practica, indiferent de nivelul sumelor, in timp ce unii jucatori sunt gata sa negocieze chiar pentru sume relativ mici, platind de fapt dobanzi semnificativ peste nivelurile standard mai ales pentru a evita pierderea clientilor.
"Aceste costuri ajung in cele din urma sa se vada in rezultatele bancilor respective."
Referindu-se la faptul ca bancile invoca tot mai des nivelul CDS-urilor (costul asigurarii contra unui default teoretic al Romaniei) ca explicatie pentru scumpirea creditelor in euro, Sorin Olaru afirma ca piata acestor instrumente nu este lichida, iar cotatiile au si componenta speculativa.
"De-abia cand Romania ar iesi pe piata cu o emisiune de eurobonduri am vedea cat este de fapt acest pret ca un reper de referinta din punctul de vedere al marjei de risc."
Desi teoretic ar fi de asteptat ca CDS-urile sa scada dupa incheierea unui acord de finantare externa de la nivelurile actuale de circa 700 de puncte de baza, Dan Sandu crede ca nu este obligatoriu sa se intample asa ceva, chiar daca probabilitatea de default scade in primul rand pentru ca se reduce nevoia de finantare.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO