Bănci și Asigurări

Daniel Pană, KPMG: Persoanele juridice care deţin clădiri rezidenţiale vor plăti un impozit semnificativ mai mic de anul acesta

Autor: Ştefan Stan

20.01.2016, 12:59 1825

Pentru o persoană juridică care deţine o clădire cu utilizare rezidenţială, a scăzut destul de mult impozitul, cu 87%. Este un exemplu pe cotele aplicabile în Bucureşti. Începând cu 2016 se poate beneficia de o reducere semnificativă a impozitului, plus reducerea dificultăţii cu evaluarea, a declarat Daniel Pană , Director, Servicii de Asistenţă Fiscală, KPMG in Romania în cadrul conferinţei Relaxare fiscală, litigii şi amnistie in 2016. Cu ce preţ?.

O persoană juridică care face un bloc de apartamente ar putea să plătească un impozit redus semnificativ. Este afectat pozitiv proprietarul juridic care deţine clădiri rezidenţiale.

O primă modificare se referă la perioada pentru care se plătesc impozitele şi taxele locale. Astfel nu mai avem o prorată pentru maşinile şi terenurile dobândite în timpul anului. Astfel contribuabilul va plăti la începutul anului 2016 impozit pentru tot ce avea la 31 decembrie 2015. Astfel dacă cumpăr o casă în 2016, voi plăti impozit pentru ea abia în 2017.

Avem o majorare a cotei maxime. Înainte se puteau majora cotele fiscale cu un maxim de 20%. Începând cu 1 ianuarie 2016 acest procent se majorează la 50%.

Avem o departajare între modul în care este folosită clădirea. Până în 2015 se plătea  - şi diferenţele erau mari -  în funcţie de cine deţinea clădirea respectivă, persoană fizică sau juridică.

Din 2016 avem o departajare la clădiri în funcţie de rezidenţial şi nerezidenţial. Teoretic această separare s-a făcut pentru a elimina discriminarea. Nu era logic ca dacă o persoană fizică deţine un mall să se plătească 0,1% din valoare şi dacă o persoană juridică deţinea un mall să plătească 0,5%. Consiliile locale au libertatea de a decide cote de impozitare diferite pentru persoane fizice şi juridice. De exemplu la Bucureşti pentru o clădire nerezidenţială, o persoană fizică plăteşte 0,2%, aceeaşi clădire pentru o persoană juridică pentru aceeaşi proprietate se plăteşte 1,5%. Asta va încuraja planificarea fiscală cu privire la cine să deţină clădirea respectivă.

Legat de cotele de impunere: înainte aveam între 0,25% şi 1,5%. Ea putea fi majorată cu 20%, ceea ce înseamnă că maxim puteam avea un 1,8%. Acum avem între 0,25% şi 1,3%, însă în practică nu vom avea o scădere pentru că consiliul local va putea majora cu 50%.

O altă modificare semnificativă este legată de valoarea impozabilă, de baza impozabilă. Astfel avem introdusă începând cu 1 ianuarie 2016 noţiunea de evaluare făcută pentru clădire, doar în scop de taxă locală, care nu mai trebuie înregistrată în contabilitate, făcută în baza unor standarde specifice de evaluare pentru impozitul pe clădiri.

Delimitarea între clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale a avut multe întrebări din perspectiva persoanelor fizice care deţineau clădiri la adresa cărore era înregistrat un domiciliu fiscal. Dacă la adresa respectivă nu se desfăşoară o activitate economic, atunci se va plăti impozitul rezidenţial. Din modul de completare al declaraţiei, s-ar putea subînţelege că este foarte important că pentru a plăti impozitul rezidenţial să nu se desfăşoare activitatea economică.

Avem clădiri cu destinaţie mixtă. Pentru persoane fizice este foarte important, pentru că ele trebuie să depună o declaraţie nouă – ITL 001 – până pe 31 martie. Din modul cum este gândită această declaraţie reiese că nu doar cei care deţin clădiri cu utilizare nerezidenţială sau mixtă.

Dacă o societate are un teren care este acoperit parţial de o clădire, până în 2015 nu se datora impozit pe teren. Din 2016 se datorează impozit şi pe bucata acoperită de clădire. Este important să ştim când mergem să facem declaraţia la impozite şi taxe locale.

O modificare mai este pentru chiriaşii care fac îmbunătăţiri la clădiri. Dacă baza de impozitare se modifică, nu mai este necesară notificarea proprietarului. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO