Bănci și Asigurări

Dauna medie la RCA s-a dublat in patru ani si a sarit de 1.000 de euro. Cum comentati?

Dauna medie la RCA s-a dublat in patru ani si a sarit de 1.000 de euro

Mihai Tecau: Dauna medie a crescut mult anul acesta din cauza scumpirii pieselor de schimb

16.12.2009, 23:05 93

Asiguratorii au ajuns sa plateasca o despagubire medie de peste1.000 de euro pentru politele auto RCA (raspundere civilaobligatorie), dublu fata de acum patru ani, in principal din cauzascumpirii pieselor de schimb pentru autovehicule.

Potrivit celor mai recente date ale Comisiei de Supraveghere aAsigurarilor, despagubirea medie platita pentru politele RCA inperioada ianuarie-septembrie 2009 a fost de 4.360 de lei (1.025 deeuro), in crestere cu 23% comparativ cu aceeasi perioada din 2008.Politele RCA sunt o linie de business neprofitabila pentruasiguratori, chiar daca tarifele au urcat in fiecare an. De anulviitor clientii care au cauzat accidente in trecut vor plati maimult pentru o asigurare RCA.

"Dauna medie a crescut mult anul acesta din cauza scumpiriipieselor de schimb si a schimbarii parcului auto, care este formatdin masini mai noi, deci cu piese mai scumpe. Fata de 2005-2006dauna medie s-a dublat, atunci era de circa 2.000 de lei", adeclarat Mihai Tecau, directorul general al BCR Asigurari, unadintre cele mai mari companii din piata asigurarilor generale.

Tecau spune ca in cadrul BCR Asigurari dauna medie pe segmentulRCA este de circa 4.000 de lei, iar frecventa daunelor este de 11%,adica la fiecare 100 de asigurati 11 au un accident.

"Despagubirea medie la RCA a ajuns aproape la fel de mare caaceea pentru politele Casco, insa acolo frecventa este mairidicata, de 60%", afirma seful BCR Asigurari. In incercarea dea-si reduce costurile, majoritatea asiguratorilor si-au renegociatanul acesta contractele pe care le aveau incheiate cu service-urileauto, pentru a obtine preturi mai mici.

"Cresterea daunei medii este semnificativa, dar absolut normala,fiind cauzata de cresterea preturilor in service-uri. Toatecompaniile au renegociat anul acesta contractele cu service-urileauto, tendinta este de diminuare a tarifelor la manopera, pentru cala piesele de schimb e mai greu", explica Andrei Gluvacov,directorul general adjunct al Euroins (fosta Asitrans).

Costul pieselor de schimb reprezinta aproximativ 70% dinvaloarea unei daune la RCA.

Jumatate din accidente se rezolva prin constatareamiabila

Asiguratorii au platit in primele noua luni despagubiri totalepentru politele RCA in valoare de peste 1,1 mld. lei, in cresterecu 33% fata de aceeasi perioada din 2008, pentru un numar deaproape 254.000 de accidente (dosare de dauna).

De la 1 iulie a fost introdusa constatarea amiabila aaccidentelor auto, astfel incat soferii implicati in accidenteusoare (doar cu daune materiale) nu mai trebuie sa treaca pe lapolitie, evitand astfel cozile interminabile de acolo.

Datele CSA arata ca jumatate din accidentele care au avut loc inperioada iunie-septembrie au fost rezolvate prin constatareamiabila.

"Potrivit raportarilor transmise CSA de catre asiguratori, inperioada iulie - septembrie 2009, numarul de dosare de daunaavizate prin formularul de constatare amiabila de accident a fostde 44.710, reprezentand 53% din numarul total de dosare RCA avizatein aceeasi perioada (85.015 dosare)", potrivit oficialilor CSA.

Fara RCA la tarabe

Mai multe societati de asigurare si brokeri vand in continuareasigurari RCA in spatii deschise, cum ar fi masini parcate saupuncte de lucru ambulante, potrivit CSA, desi acest lucru a fostinterzis in urma cu cativa ani.

Potrivit legislatiei in vigoare, politele RCA pot fi vandutenumai in agentiile asiguratorilor sau cele ale intermediarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO