Bănci și Asigurări

De ce nu finanţează băncile economia: în ultimul an au majorat cu 10 miliarde de lei creditarea către stat

De ce nu finanţează băncile economia: în ultimul an...

Autor: Liviu Popescu

05.05.2015, 08:30 358
În ultimii ani băncile au acordat împrumuturi din ce în ce mai mari autorităţilor publice, în timp ce economia reală a rămas fără finanţare.
 
Creditele acordate de bănci statului cumulau 90 miliarde de lei (echivalentul a 20 mld. euro) la finalul primului trimestru, în creştere cu 10 miliarde de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ponderea acestora în totalul creditului intern urcând astfel la 30%, cu trei puncte procentuale peste nivelul din martie 2014, potrivit datelor BNR.
 
Stocul creditelor acordate populaţiei şi companiilor s-a contractat în aceeaşi perioadă cu 4% şi a ajuns la 210 miliarde de lei, scăderea în termeni nominali fiind de peste 8 miliarde de lei. Bancherii s-au plâns constant în ultima perioadă de cererea scăzută de credite, deşi spun că au lichidităţi pentru a finanţa economia reală. Vânzările noi nu au reuşit însă să acopere sumele rambursate şi creditele neperformante scoase din bilanţ.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO