Bănci și Asigurări

Evoluţia ratei daunei pe principalele clase de asigurări generale

Evoluţia ratei daunei pe principalele clase de...

Autor: Anelis Baciu

27.07.2014, 21:00 956

Companiile de asigurări plătesc clienţilor sub formă de despă­gubiri 72% din primele sub­scrise anual, iar la acestea se adaugă cheltuielile opera­ţio­na­le care echivalează cu 42% din afaceri, ceea ce face ca încasările să fie depăşite cu 14% de costurile totale, potrivit datelor Auto­rităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Rata combinată (raportul dintre cheltuieli şi daune şi primele subscrise), un indicator care monitorizează cât de bine a stabilit compania preţurile în raport cu cheltuielile, ajungea la 114% anul trecut, cu şase puncte procentuale peste nivelul din 2012. O rată combinată de peste 100% indică pierdere din activitatea de subscriere.

Totodată, rata daunei şi cea a cheltu­ielilor de administrare, elemente care intră în structura indicatorului, scot în evidenţă sur­sele din care izvorăsc problemele companiilor de asigurări: incorectitudinea preţurilor în raport cu riscurile asumate, costurile prea mari cu administrarea poliţelor emise, dar şi valoarea acestor cheltuieli în raport cu gradul de cuprindere în asigurare. „Cheltu­ielile nu pot fi reduse prin măsuri adminis­trative. Asigurătorii au făcut deja restruc­turare, au renunţat la personal, iar salariile pe care le plătesc nu sunt exorbitante. Singurul element la care s-ar mai fi putut face ajustări sunt chiriile. Problema nu este la costuri şi nici în zona de tarifare, cu excepţia poliţelor RCA. Pro­blema este gradul mic de cuprindere în asigurare şi de faptul că avem cheltuieli mari la prime foarte mici“, a explicat Gheorghe Grad, director general al brokerului SRBA.

Asigurătorii au plătit anul trecut despă­gubiri în valoare de 5,3 miliarde de lei (1,2 mld. euro) şi au înregistrat cheltuieli de administrare şi achiziţie de 3,4 miliarde de lei (0,7 mld. euro), în timp ce primele subscrise au fost cu o jumătate de miliard de lei mai mici. Astfel, nu este surprinzător că în fotografia de sfârşit de an afacerile celor mai multe companii au fost pe minus. Rata combinată din asigurări scăzuse în 2012 de la 114% la 108%, însă anul trecut s-a întors la nivelul din urmă cu doi ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO