Bănci și Asigurări

De ce nu se poate plăti rata cu cardul la bancă?

De ce nu se poate plăti rata cu cardul la bancă?

Autor: Liviu Chiru

15.09.2010, 23:59 145

În timp ce încurajează clienţii să folosească mai des carduriledirect la comercianţi în loc să retragă numerar, bancherii uită săle accepte şi la propriile ghişee, unde facturile, taxele sau chiarratele la credit pot fi achitate doar cu cash.
Astfel, clienţii sunt invitaţi să retragă bani de la bancomatepentru a face o plată la bancă, însă o astfel de operaţiune estecomisionată. Plăţile cu cardul la comercianţii acceptanţi suntgrauite pentru clienţi.
Mai mult, o serie de bănci au instalate la casieriile din unităţiPOS-uri, însă acestea pot fi utilizate exclusiv pentru retragereade numerar, funcţionând astfel ca o alternativă la ATM-uri, pentrumomentele când aceste automate nu sunt funcţionale. BCR, cea maimare bancă locală, taxează retragerile de numerar prin POS lapropriile unităţi cu 2% (minim 4,5 lei), adică mai scump decât laATM.
Cum se explică paradoxul? "Băncile nu pot să funcţioneze în sistemca şi comercianţi, drept pentru care la POS-urile instalate înagenţiile lor se pot face doar retrageri de numerar, nu se potaccepta plăţi", spune Cătălin Creţu, director pentru România încadrul Visa Europe, una din principalele organizaţii de platăactive pe plan local. El spune că sunt constrângeri inclusiv deordin juridic, pentru că băncile nu au ca obiect de activitatecomerţul şi nu pot figura în sisteme de plăţi cu o astfel defuncţiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO