Bănci și Asigurări

De ce s-a prăbuşit Carpatica Asig: A stat un deceniu în umbră, a pariat pe RCA pentru a intra în liga mare, dar a pierdut

De ce s-a prăbuşit Carpatica Asig: A stat un deceniu...

Autor: Anelis Baciu

27.01.2016, 18:00 2102
Carpatica Asig, companie care a intrat în mecanismul de rezoluţie după ce vreme de un an şi jumătate a încercat fără rezultat să găsească un investitor care să o capitalizeze, a devenit un ju­că­tor de top în piaţa asigurărilor locale în nu­mai şase ani mi­zând puternic pe po­li­ţe­le auto obli­gatorii (RCA), asigurări ca­re în mod ironic i-au de­clanşat pră­bu­şi­rea. Carpatica avea ne­vo­ie de o capita­li­zare de circa 90 mil. euro, însă suma ar fi putut fi mai mică în con­di­ţiile în care asi­gură­to­rul în­che­ia un con­tract de re­asi­gu­rare mai cuprinzător.
 
Carpatica Asig a fost creată în urmă cu 18 ani de omul de afa­ceri sibian Ilie Carabu­lea, însă nu sub denumirea ac­tua­lă, ci sub numele de ASA Sibiu Atlassib.
 
Ideea înfiinţării unui asigurător i-a venit lui Carabulea pe vremea când de­ru­la afaceri pe piaţa transporturilor de că­lă­tori şi a realizat că pasagerii săi aveau nevoie de asigurare pentru a călă­tori în străinătate.
 
Mai bine de un deceniu de la lansare asi­gurătorul lui Carabulea a stat în um­bră şi a fost vizibil doar în oraşul de ori­gi­ne - Sibiu -, însă în 2009, pe când era con­­dusă de Mariana Flucuş, compania a dat puternic drumul la vânzările de RCA.
 
Astfel, la finele lui 2009 subscrierile din poliţele auto obligatorii au cumulat 150 mil. lei şi reprezentau aproape 80% din afacerile totale. Spre comparaţie, anul anterior Carpatica Asig avea venituri din RCA de numai 39 mil. lei, adică mai puţin de jumătate din afaceri. În prezent, Carpatica a ajuns să fie al doilea cel mai mare asigurător RCA după Euroins, deţinând o felie de 15% din piaţa poliţelor auto obligatorii.
 
După poziţionarea ca un asigurător agresiv pe RCA, afacerile Carpatica au crescut constant, însă şi pierderile au început să se adune. În ultimii şase ani asigurătorul lui Carabulea a strâns pierderi de aproape 90 mil. lei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO