Bănci și Asigurări

De frica inflaţiei şi a deprecierii leului românii au fugit spre aur: vânzările au sărit cu 40%

Alina Piciorea, şeful departamentului de vânzări pentru clienţii de retail şi corporate în Trezoreria Piraeus Bank: Stocurile s-au epuizat la fiecare trei zile şi noi comenzi au fost plasate. Clienţii au preferat, în general, să ridice aurul, însă în cazul tranzacţiilor cu cantităţi importante, aceştia au ales să depoziteze aurul în tezaurul băncii.

Alina Piciorea, şeful departamentului de vânzări pentru clienţii de retail şi corporate în Trezoreria Piraeus Bank: Stocurile s-au epuizat la fiecare trei zile şi noi comenzi au fost plasate. Clienţii au preferat, în general, să ridice aurul, însă în cazul tranzacţiilor cu cantităţi importante, aceştia au ales să depoziteze aurul în tezaurul băncii.

04.07.2010, 23:42 576

Perspectiva creşterii inflaţiei după majorarea TVA, peste cares-a suprapus în prima parte a săptămânii şi o tendinţă dedepreciere a leului, a determinat mulţi oameni să se retragă sprecel mai sigur plasament în vremuri agitate, aurul.

Singura bancă locală care vinde aur clienţilor de retail,Piraeus Bank a înregistrat o creştere semnificativă a cererii dinpartea clientelei, luna iunie fiind cea mai "aglomerată" din celenouă luni de când a intrat pe această nişă.

"Evenimentele recente au pus sub presiune psihologiainvestiţională a românilor, alimentând incertitudinile acestoralegate de erodarea economiilor personale. Creşterea TVA, un leu maislab, o inflaţie previzionată de 7%-8%, toate pun presiune pevaloarea reală a economiilor. Românii s-au orientat către aur, caactiv palpabil şi ca poliţă de asigurare împotriva acestor riscuri,ducând valoarea tranzacţiilor cu aur la Piraeus Bank la un maxim dela lansarea acestui produs", spune Alina Piciorea, şefuldepartamentului de vânzări pentru clienţii de retail şi corporateîn Trezoreria Piraeus Bank.

Întotal, în luna iunie banca a vândut 25 de kilograme de aur şi 500de monede, în valoare cumulată de 4 milioane de lei (aproape unmilion de euro).

Doar în ultima săptămână din iunie s-au cumpărat peste 300 demonede şi opt kilograme de aur, cu 40% mai mult decât în săptămânaanterioară.

"Stocurile s-au epuizat la fiecare trei zile şi noi comenzi aufost plasate. Clienţii au preferat, în general, să ridice aurul dinbancă, însă în cazul tranzacţiilor cu cantităţi importante, aceştiaau ales să depoziteze aurul achiziţionat în tezaurul băncii, avândastfel o contrapartidă sigură de tranzacţionare în viitor", spunePiciorea.

Piraeus Bank se aprovizionează cu lingouri de aur de la bancaelveţiană Credit Suisse, unul dintre cei mai mari jucători peaceastă piaţă din Europa.

Lingourile vin în diferite mărimi, de la 50 de grame la unkilogram, fiind din aur de 24 de karate. Monedele sunt de tipBritish Sovereign, cu o masă de 7,98 grame, din aur de 22 dekarate.

În cazul în care aurul este păstrat în tezaurul Piraeus,clientul îl poate revinde băncii la un moment ulterior. În cazul încare aurul este depozitat în alt loc (chiar şi în casete devalori), banca nu mai acceptă să îl cumpere înapoi.

La sfârşitul săptămânii trecute, Piraeus vindea gramul de aurpentru clienţi cu 169 de lei/gram, faţă de un curs de referinţă laBNR de 141 de lei/gram.

BCR, singura bancă locală care cumpără aur de la clienţi (fărăînsă să îl revândă), plătea 98,9 lei pentru un gram de aur. Lacursul BNR, cursul aurului a urcat cu aproape 60% în ultimul an,depăşind cu mult dobânzile bancare (care au oscilat între 6% şi 15%pe an în această perioadă). În această perioadă inflaţia a fost deaproape 5%, iar leul a fost relativ stabil în faţa euro. IndiceleBursei de la Bucureşti (BET) a crescut cu 38%.

Cumpărătura medie, de 5.000 de euro

Cantitatea medie cumpărată de un client a urcat în 2010 la 160de grame/tranzacţie pentru lingouri - echivalentul a circa 5.000 deeuro - de la 100 de grame/tranzacţie, în anul 2009. "Cele maivândute lingouri au fost cele de 100 şi 250 de grame", spunePiciorea. Cea mai mare tranzacţie realizată în ultima săptămână afost de două kilograme sub formă de lingouri de aur şi 50 de monedede aur (în total, peste 90.000 de euro).

"Vârful istoric a fost de opt kilograme, atins în prima jumătatea lunii iunie, pe fondul creşterii cotaţiei unciei de aur pe piaţainternaţională şi a incertitudinilor legate de situaţia politică şieconomică din ţară", spune Piciorea. În iunie au cumpărat aur 200de clienţi, dintre care 80 doar în ultima săptămână.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO