Bănci și Asigurări

De teama restantelor, bancherii se gandesc sa reduca dobanzile

De teama restantelor, bancherii se gandesc sa reduca dobanzile

Andreas Maragkoudakis, seful Bancii Romanesti: Pana acum nu am vazut o inrautatire a calitatii portofoliilor de credite. Suntem mai preocupati de evolutia creditelor de consum decat pe partea de credite imobiliare.

21.12.2008, 17:42 33

Bancherii trebuie sa gaseasca un echilibru intre majorarile de dobanda care sa le asigure conservarea marjei de castig si mentinerea ratelor lunare la un nivel suportabil pentru client, astfel incat sa nu intrerupa rambursarea creditului, ceea ce ar insemna in final costuri mai mari cu provizioanele.

"Cand toate preturile urca, trebuie sa ne gandim daca clientului ii mai raman suficienti bani pentru a-si plati rata", spune Gerald Schreiner, presedintele Volksbank.
Cei care au luat credite in valuta au de suportat, pe langa cresterile de dobanzi operate de banci in ultimele luni, si o depreciere considerabila a leului. Dupa primele 11 luni, cursul mediu era de 3,66 lei pentru un euro, fata de o medie de 3,33 lei/euro, inregistrata in 2007. Aceasta inseamna ca cine a luat un credit in euro anul trecut are de suportat o rata mai mare, in medie, cu 10%. In functie de momentul exact, cresterea de curs poate fi insa considerabil mai mare. Ultimele saptamani au adus insa noi cresteri ale euro, care este foarte aproape de a trece de pragul de 4 lei. In vara lui 2007, euro se tranzactiona la 3,1-3,2 lei, adica cu peste 25% mai jos.
Practic, reducerea dobanzilor ar contrabalansa o parte din presiunea adusa de deprecierea cursului. Spre exemplu, la un credit de 50.000 de euro contractat pe 20 de ani, scaderea dobanzii de la 10% la 8,5% pe an ar duce la reducerea ratei lunare de la 482 la 434 de euro.
Populatia a contractat credite in valuta in valoare de 14,85 miliarde de euro, potrivit datelor BNR pentru sfarsitul lunii octombrie. Imprumuturile in valuta reprezinta astfel circa 57% din totalul creditelor contractate de clientii individuali. Cele mai recente date ale BNR arata ca in septembrie restantele acumulate de populatie la rambursarea creditelor in valuta se ridicau la aproape 38 de milioane de euro.
"Pana acum nu am vazut o inrautatire a calitatii portofoliilor de credite. Suntem mai preocupati de evolutia creditelor de consum decat pe partea de credite imobiliare", mai spune Andreas Maragkoudakis, seful Bancii Romanesti.
Oficialii BNR au subliniat recent ca se evidentiaza o tendinta ingrijoratoare de crestere a restantelor, in special in cazul populatiei si al firmelor mici si mijlocii. Totusi, ponderea restantelor in totalul portofoliului ramane, cel putin pentru moment, la niveluri acceptabile. Volksbank va reduce din februarie dobanzile pentru circa 19.000 de clienti care au contractat credite imobiliare in euro. Banca are in portofoliu 59.000 de credite cu garantii imobiliare. Schreiner spune ca ajustarile reflecta evolutia EURIBOR (indicatorul de dobanda al pietei interbancare pentru euro). In toamna banca majorase dobanzile la credite invocand cresterea acestui indicator.
Indicatorul EURIBOR pentru trei luni a coborat in prezent la 3% pe an, fata de un maxim de 5,4% pe an, atins in octombrie. La inceputul anului indicatorul era la 4,6% pe an. Banca Centrala Europeana a taiat 1,75 puncte procentuale din dobanda cheie la euro din iulie si pana in decembrie, ducand-o la 2,5% pe an. Seful Volskbank noteaza insa ca banca se finanteaza mai scump in prezent. Actionarul majoritar al bancii, Volksbank International, care asigura grosul finantarii, percepe acum o marja medie de trei puncte peste EURIBOR, de trei ori mai mare decat in urma cu un an.
Pe plan international prima de risc perceputa institutiilor romanesti care cauta finantare a urcat puternic de la inceputul anului.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO