Bănci și Asigurări

De unde vine creşterea depozitelor: conturile de peste 100.000 de euro au ajuns la 16% din economiile totale

De unde vine creşterea depozitelor: conturile de peste...

Autor: Liviu Popescu

07.11.2014, 14:30 590
Persoanele fizice aveau la sfârşitul lunii septembrie depozite garantate de schema locală de garantare în valoare de 123 miliarde lei, în creştere cu 30 miliarde de lei faţă de sfârşitul anului 2009, însă numărul deponenţilor garantaţi s-a redus cu aproape 2,5 milioane şi ajuns la 13,6 milioane de persoane fizice, potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB).
 
Comparativ cu finalul anului trecut, depozitele au crescut cu circa o jumătate de miliard de lei, creştere susţinută exclusiv de clienţii cu depozite de valori mari. Depo­zitele sub plafonul de garantare (100.000 de euro) au scăzut cu peste un miliarde de lei, iar cele peste acest nivel s-au majorat cu 500 mil. lei în primele trei trimestre.
 
„Creşterea gradului de concentrare al depozitelor negarantate este cel mai pro­babil corelată cu modificarea structurii depo­nenţilor din sistemul bancar. Depozitele persoanelor juridice sunt cu preponderenţă mai mare negarantate, iar ritmul de creştere al acestora a devansat rata de creştere a depozitelor persoanelor fizice în primele luni ale anului (7,7% an-la-an în septembrie com­parativ cu 3,8% an-la-an pentru depo­zitele persoanelor fizice)“, a explicat Mihai Pătru­lescu, senior economist la UniCredit Ţiriac.
 
El a adăugat că per total, clienţii băncilor continuă să aibă un comportament precaut, evidenţiat de creştera depozitelor în contextul reducerii gradului de îndatorare.
Numărul deponenţilor în cadrul plafo­nului de garantare a scăzut cu aproximativ 400.000 anul acesta şi a ajuns la 13,6 mi­lioane. Pe de altă parte, deponenţii cu sume peste plafonul de garantare au ajuns la 21.200 de persoane, faţă de 18.800 de persoane la fi­na­lul anului trecut. Practic, 0,15% din depo­nenţi deţin peste 16% din totalul depo­zitelor.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO