Bănci și Asigurări

Dealerii nu prea mai au de lucru - Piata valutara se contracta la dimensiunea din toamna lui 2007: sub 30 mld. euro pe luna

Piata valutara se contracta la dimensiunea din toamna lui 2007: sub 30 mld. euro pe luna
20.05.2009, 00:00 21

Practic, aceasta a fost prima luna din septembrie 2007 cand operatiunile au totalizat mai putin de 30 de miliarde de euro. Comparativ cu luna aprilie 2008, volumele de pe piata valutara au fost cu aproape 20% mai mici. Cumulat pe primele patru luni din an, la Bucuresti s-au tranzactionat ceva mai mult de 133 de miliarde de euro, cu 10% mai putin decat in perioada similara din 2008.

"Operatiunile comerciale au scazut, in conditiile in care vedem contractii atat pe importuri, cat si pe exporturi. Totodata, volatilitatea foarte scazuta a lasat loc mai putin pentru profituri", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. El subliniaza de asemenea ca scaderea creditarii in valuta s-a resimtit in volumele tranzactionate pe piata, intrucat multi clienti converteau valuta obtinuta prin imprumuturi in lei. Daca anul trecut creditul in valuta cresterea cu cateva sute de milioane de euro lunar, de la inceputul lui 2009 soldul a inregistrat doar contractii, adica bancile au aprobat mai putine finantari decat au rambursat clientii.
Cumpararile de valuta de la clienti realizate zilnic de banci au fost pe medie de 802 milioane de euro in aprilie, fata de 798 de milioane de euro in martie. In aprilie anul trecut media zilnica fusese insa de 1,1 miliarde de euro.
Vanzarile de valuta catre clienti au scazut la o medie zilnica de 815 milioane de euro, cel mai scazut nivel lunar din ultimii doi ani. De altfel, datele publicate de Statistica arata mentinerea unui ritm alert de scadere a importurilor, la nivelul lunii martie.
Cea mai puternica scadere a avut loc insa la nivelul operatiunilor interbancare. Volumul mediu tranzactionat zilnic a continuat sa coboare, ajungand la 578 de milioane de euro, fata de 581 de milioane de euro in martie sau 1 miliard de euro, in ianuarie. In aceste conditii, volumul mediu zilnic a coborat la 1,4 miliarde de euro.
Dupa varful istoric de tranzactionare din octombrie anul trecut (aproape 60 de miliarde de euro, atins pe fondul atacului jucatorilor straini asupra leului), trendul de crestere al pietei s-a inversat. Ritmul de crestere anualizat a devenit negativ, aprilie fiind a sasea luna la rand in care volumele au fost mai mici decat in luna corespunzatoare din anul precedent.
Pe parcursul lunii aprilie cursul a inregistrat fluctuatii destul de ample: euro a coborat in cateva zile de la 4,23 pana la 4,11 lei, pe fondul unui sentiment regional pozitiv, doar pentru a se reintoarce la 4,24 lei in a doua parte a lunii.
Cu toate acestea, dealerii spun ca jucatorii straini ezita sa ia pozitii semnificative pe piata de la Bucuresti. De altfel, oficialii BNR au avertizat in mai multe randuri ca nu vor ezita sa intervina pentru a opri noi episoade de volatilitate excesiva a cursului. Chiar si la prezentarea Raportului asurpa inflatiei, in prima saptamana din mai, guvernatorul Mugur Isarescu i-a avertizat pe cei care ar vrea sa speculeze impotriva leului: "Sa nu uite ca suntem si noi pe aici."
In aceste conditii, jucatorii straini, care generau grosul lichiditatii pietei, prefera acum sa se reorienteze catre pietele din Polonia sau Ungaria, unde cotatiile fluctueaza liber.
De altfel, leul a urmat tendintele regionale, insa amplitudinea miscarilor de curs pe piata locala a fost mult mai redusa fata de cele inregistrate pe pietele vecine.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO