Bănci și Asigurări

Decizia BNR tensionează piaţa monetară: Robor la 6 luni creşte cu 0,06 puncte procentuale de pe o zi pe alta. Creditele se scumpesc

Decizia BNR tensionează piaţa monetară: Robor la 6...
08.02.2018, 11:20 19175

Robor la 6 luni, indicator folosit în special în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei, a făcut astăzi un salt de 0,06 puncte procentuale, de la 2,27% la 2,33%, iar Robor la 3 luni a urcat de la 1,99% la 2,03%, după ce BNR a decis ieri să majoreze dobânda de politică monetară pentru a doua oara in 2018.

În acelaşi timp, Robor la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale, a avansat de la 2,33% ieri la 2,37% astăzi.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

BNR a intrat în acest an în liga câtorva bănci centrale din lume aflate într-un ciclu de întărire a politicii monetare, luând decizia de a majora dobânda-cheie după o pauză de un de­ceniu. Ieri, boardul băn­cii centrale a decis să ma­joreze din nou do­bânda-cheie, de la 2% până la 2,25%, după creş­te­rea ope­ra­tă în ianuarie.

Dobânzile pe piaţa interbancară şi-au reluat uşor creşterea în ultimele zile, după o perioadă de stagnare. 

Dobânzile pe piaţa interbancară au crescut foarte mult în luna septembrie, în octombrie şi la începutul lunii noiembrie pe fondul unei restrângeri de lichiditate în sistemul bancar. Spre comparaţie, la începutul lunii septembrie 2017 ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutul anului 2017 era de 0,87%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO