Bănci și Asigurări

Decizie surprinzătoare: ING închide la Bucureşti divizia de private banking, o entitate care administra câteva sute de milioane de euro ai românilor cu bani. De ce a luat banca această decizie?

Autor: Cristian Hostiuc

26.11.2017, 15:14 10276

Grupul olandez ING a decis să închidă de la 1 ianuarie dizivia de private banking, primul servciu specializat de acest gen lansat pe piaţa românească acum mai bine de 15 ani. Pentru ca un client român să intre în acest serviciu şi să beneficieze de condiţii speciale de administrarea banilor trebuia să aibă de la 500.000 de euro în sus.

Duminică după-amiază ING a răspuns la solicitarea ZF de a comenta această decizie:

"ING România a lansat divizia de Wealth Management din dorinţa de a oferi servicii de private banking clienţilor săi cu venituri mari (clienţi cu portofolii în administrare de peste 500.000 euro), incluzând opţiuni de investiţii mai diverse. Dar schimbările comportamentale influenţate de criza economică au dus mai degrabă la un apetit prudent, dovedind că acest produs nu este încă potrivit României", a declarat Daniel Llano, Head of Retail ING Romania.

De asemenea, digitalizarea serviciilor bancare din ING a permis clienţilor de Wealth Management să aibă acces la portofoliul lor de fonduri mutuale direct din Home’Bank, simplificând maniera în care aceştia îşi gestionează finanţele, a adăugat el. "Prevăzând, totodată, şi noile reglementări legate de investiţiile complexe (impuse prin MiFID II), ING a decis să redistribuie clienţii de Wealth Management fie către segmentul de Retail ING, fie către colegii din ING Luxembourg care se pot ocupa în continuare de gestiunea unor portofolii mai complexe de investiţii."

Respectând în continuare modul de lucru al diviziei de private banking, fiecare client intră într-un proces de analiză cu relationship manager-ul său pentru a decide care este cea mai buna alegere pentru portofoliul său, spune ING.

Divizia de private banking a ING de la Bucureşti avea în administrarea câteva sute de milioane de euro. Existau şi conturi individuale de peste 20 de milioane de euro, conform informaţiilor vehiculate pe piaţa bancară.

În perioada de vârf înainte de criză, ING administra în divizia de private banking de la Bucureşti peste un miliard de euro.

Decizia este surprinzătoare având în vedere că banca olandeză se poziţionează în România pe servicii şi clienţi cu un anumit nivel financiar şi profesional.

Pe piaţă mai furnizează servicii de private banking BCR, BRD, UniCredit, Raiffeisen, Banca Transilvania, iar sumele minime de intrare variază în funcţie de bancă.

Când a lansat serviciile de private banking în România, ING a creat în celebrul sediul de pe bulevardul Kiseleff o intrare specială unde cei care aveau banii în această divizie beneficiau de discreţie.

Primi milionari ai României, ce care nu şi-au dus banii în afară în băncile elveţiene, au fost clienţii diziviei de private banking ai ING.

Foto: Daniel Llano, Head of Retail ING Romania

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO