Bănci și Asigurări

Decizie surpriză de la Banca Angliei: Dobânda de referinţă rămâne neschimbată, la 0,5%, şi trimite o nouă undă de şoc în pieţe

Decizie surpriză de la Banca Angliei: Dobânda de...

Autor: Ştefan Stan

14.07.2016, 14:37 33264

Banca Angliei a păstrat dobânda de referinţă neschimbată la un minim record de 0,5%, şi a semnalat că este pregătită pentru a relua în august măsurile de stimulare economică, în condiţiile în care economia britanică se resimte după decizia de a părăsi Uniunea Europeană.  

Comitatul de politică monetară de nouă membri, condus de guvernatorul Mark Carney, a votat 8-1 pentru a păstra indicele de referinţă la 0,5%,. Singurul membru al consiliului care a considerat că dobânda trebuie scăzută a fost Gertjan Vlieghe, care a spus  că peisajul economic cere o reducere imediată a dobânzii de referinţă. Decizia probabil va afecta investitorii, care pariau că este o şansă de 80% ca dobânda să fie scăzută.

În timp ce autorităţile de reglementare au discutat despre măsuri care vor ajuta economia, aceştia nu au intrat în detalii.

„Cei mai mulţi membri ai comitetul se aşteaptă la o relaxare a politicii monetare în august”, potrivit unor surse oficiale, citate de Bloomberg. ”Comitetul a discutat mai multe opţiuni pentru relaxare. Valoarea la care se vor ridica aceste măsuri sau un nou pachet de stimuli va fi bazată pe prognozele analiştilor, iar compoziţia lor va fi reglată în funcţie de interacţiunile cu pieţele financiare”, au adăugat aceleaşi surse.

Banca Angliei va publica raportul trimestrial pentru inflaţie pe 4 august. Acesta va include şi prognoze de creştere şi estimări legate de inflaţie.  

Marea Britanie se pregăteşte să traverseze o perioadă slabă de tranzacţionare cu cel mai mare partener comercial, iar guvernatorul Băncii Angliei spune că un nou pachet de măsuri de stimulare economică va fi necesar vara aceasta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO