Bănci și Asigurări

Decontari electronice si pentru platile de mica valoare

16.05.2005, 19:47 41

Componenta sistemului electronic de plati care asigura procesarea automata a platilor de mica valoare (sub 500 mil. lei) - SENT - a intrat in functiune la sfarsitul saptamanii trecute.

Aceasta este a doua sectiune a sistemului electronic de plati (SEP) care intra in functiune in decurs de o luna, dupa ReGis, care asigura decontarea platilor de mare valoarea (peste 500 mil. lei). Mai ramane astfel sa devina operationala componenta care asigura decontarea si inregistrarea operatiunilor cu titluri de stat (GSRG).

In prezent, in cadrul SENT sunt procesate numai instrumente de tip transfer-credit (ordine de plata). Sistemul va incepe in perioada urmatoare decontarea electronica si a instrumentelor de debit (cecuri, cambii, bilete la ordin).

Intrarea in functiune a acestei componente permite cresterea sensibila a vitezei de transfer a fondurilor catre beneficiari, fiind posibil ca ordinele de plata sa fie onorate in aceeasi zi.

"Cresterea vitezei de transfer a fondurilor intre banci trebuie completata cu optimizarea circuitelor interne ale institutiilor de credit, parcurse de instrumentele de plata, pentru a se obtine reducerea duratei totale a transferurilor de bani de la initiatorul platii la beneficiarul acesteia", a apreciat Emil Ghizari, director general al Transfond, societatea care administreaza si opereaza SEP.

Intrarea in functie a SENT permite de asemenea reducerea costurilor tranzactiilor, cat si aparitia unor servicii noi, cum ar fi debitul direct interbancar, care faciliteaza plata facturilor la utilitati sau a ratelor la credite. Acesta va fi oferit ca facilitate a SENT dupa 1 iulie 2005. Costul unei tranzactii a fost redus cu 25%, pana la 16.500 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO