Bănci și Asigurări

Deficitele dau peste cap prognozele: cursul se îndreaptă către 4,7 lei/euro la finalul anului

Deficitele dau peste cap prognozele: cursul se...

Autor: Anelis Baciu

14.11.2017, 00:07 1341

Deteriorarea deficitului comercial, al celui buge­tar, precum şi creşterea inflaţiei dau peste cap prog­no­zele pri­vind evoluţia cursului până la finalul anului, analiştii es­timând un nivel de aproape 4,7 lei pentru un euro la final de 2017. Deprecierea mai puternică estimată de analişti este pusă şi în contextul unei flexibilităţi mai ample a cursu­lui anunţate de BNR.

„Apreciez că o evoluţie a leului de depreciere nomi­na­lă anuală de circa 2%-3% ar fi în linie cu fundamentele eco­nomice, ţinând cont de trendul de deteriorare a defi­ci­tului comercial şi a celui bugetar, precum şi evoluţia an­ti­cipată de accelerare a ratei inflaţiei.

Noi ne menţinem deocam­dată prognoza de 4,62, dar fiind depăşit deja acest nivel şi ţinând cont de presiunile existente în piaţă, în lipsa unei interventii a băncii centrale poate că e mai rea­list să prelungim tendinţa de depreciere anuală de 3% că­tre finalul anului, caz în care am putea vedea leul un­de­va la 4,68“, a explicat Horia Braun, economist-şef al BCR. Prog­nozele mai pesimiste văd însă cursul la 4,8 lei pentru un euro la finalul anului.

Leul s-a depreciat ieri în raport cu euro până la nivelul isto­ric de 4,6495, cel mai slab curs de la apariţia monedei europene până în prezent, adică din ultimii 19 ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO