Bănci și Asigurări

Deficitul balanţei comerciale a atins în iunie cel mai ridicat nivel din decembrie 2008, iar trendul de deteriorare se menţine pe termen mediu

Deficitul balanţei comerciale a atins în iunie cel mai...

Autor: Roxana Rosu

17.08.2017, 15:22 737

Deficitul balanţei comerciale a atins în iunie cel mai ridicat nivel din decembrie 2008, iar datele statistice confirmă tendinţa de deteriorare a acestui indicator, trend care se va menţine pe termen mediu, este de părere Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania.

”Din perspectiva reală previzionăm decelerarea dinamicii anuale a fluxurilor comerciale internaţionale şi continuarea tendinţei de intensificare a deficitului, pe fondul majorării importurilor cu un ritm superior exporturilor, pe termen mediu: dinamici medii anuale de 6,9%, respectiv 6,3% în intervalul 2017-2019”.

Comform scenariului Băncii Transilvania, exporturile şi importurile de bunuri vor atinge maxime istorice în 2017 în termeni nominali, în contextul consolidării ciclului economic post-criză pe plan european.

Exporturile de bunuri au crescut cu 2,5% an/an în iunie (ritm în decelerare de la 19,3% an/an în mai), la 5,1 miliarde euro, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Pe de o parte, vânzările către ţările Uniunii Europene s-au majorat cu 6,6% an/an la 3,9 miliarde euro, evoluţie susţinută de consolidarea procesului de relansare economică europeană şi de deprecierea cursului real efectiv al monedei naţionale. Pe de altă parte, exporturile extra-comunitare au scăzut cu 9,4% an/an, la 1,1 miliarde euro.

Importurile de bunuri au crescut cu un ritm mai puternic faţă de dinamica exporturilor în iunie, 14,2% an/an (în decelerare de la 18% an/an în mai), la 6,4 miliarde euro. Această evoluţie a fost determinată de momentul favorabil din sfera consumului intern. Componenta comunitară a urcat cu 10,9% an/an, la 4,8 miliarde euro, iar importurile din afara UE s-au majorat cu 25,3% an/an, la 1,6 miliarde euro. Prin urmare, balanţa comercială cu bunuri a înregistrat un deficit de 1.4 miliarde euro în iunie (în intensificare cu 97% an/an), cel mai ridicat nivel din decembrie 2008.

Componenta comunitară a deficitului s-a adâncit cu 34,6% an/an, la 0,9 miliarde euro. Totodată, din relaţiile comerciale cu bunuri cu ţările din afara Uniunii Europene a rezultat un deficit de 463 milioane euro în iunie (în intensificare de la 21,2 milioane euro în iunie 2016).

Astfel, în semestrul I exporturile de bunuri au crescut cu 9,6% an/an, la 30,9 miliarde euro, evoluţie determinată, în principal, de majorarea componentei comunitare cu 10,3% an/an (la 23.5 miliarde euro), sub influenţa accelerării cererii interne în Zona Euro (principalul partener economic) şi a deprecierii monedei naţionale.

Pe de altă parte, importurile de bunuri s-au majorat cu un ritm mai puternic comparativ cu dinamica exporturilor în prima jumătate a anului curent: 12,4% an/an (la 36,7 miliarde euro), pe fondul climatului favorabil din sfera cererii interne, susţinut de mix-ul relaxat de politici economice. Astfel, balanţa comercială cu bunuri a înregistrat un deficit de 5,8 miliarde euro în semestrul I, în intensificare cu 30,2% an/an. Această evoluţie a fost determinată, în principal, de adâncirea deficitului balanţei comerciale cu bunuri cu ţările extra-comunitare la 1,5 miliarde euro (de la 369 milioane euro în semestrul I 2016). 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO