Bănci și Asigurări

Deficitul este ţinut în frâu cu sacrificarea investiţiilor, în vreme ce cheltuielile cu salariile se umflă de la lună la lună

Deficitul este ţinut în frâu cu sacrificarea...

Autor: Iulian Anghel

29.08.2016, 00:08 1512

• La şapte luni, cheltuielile de investiţii sunt la jumătate faţă de program. • Dacă ele ar fi fost executate conform programării, deficitul ar fi fost spre 3% din PIB.

Deficitul bugetar de 0,2% din PIB (1,7 mld. lei) la şap­te luni este o cauză ex­clusivă a gâtuirii chel­­tu­ie­lilor cu investiţiile, lucru da­torat în bună măsură a unei pră­bu­şiri a intrărilor de fonduri de la UE.

Bugetul pe 2016 prevede intrări de fonduri nerambursabile de 13 miliarde de lei, dar, la şapte luni, în bu­get au ajuns fon­duri de la Uni­une de doar 1,3 mili­ar­de de lei, o zecime din cifra totală.

Guvernul îşi propusese să cheltuiască anul acesta pe investiţii 37,7 miliarde de lei, dar la şapte luni, a cheltuit 12,8 miliarde de lei, adică o treime din cât şi-a programat pe tot anul. Dacă guvernul s-ar fi ţinut de program, foarte probabil că deficitul s-ar fi apropiat acum de 3% din PIB, dacă nu l-ar fi depăşit deja (pentru că sunt unele cheltuieli salariale/sociale neprevăzute în legea bugetului).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO