Bănci și Asigurări

Degeaba strigă investitorii după infrastructură. În România, PSD are altă politică. Cheltuielile cu salariile sunt la nouă luni din an cu 20% mai mari faţă de program, iar investiţiile din buget cu 36% mai mici

Autor: Iulian Anghel

31.10.2017, 00:08 3767

♦ Cheltuielile de personal sunt, la nouă luni din 2017, cu 9 miliarde de lei peste cele programate la începutul anului, în vreme ce investiţiile din buget sunt cu 4,3 miliarde de lei mai mici faţă de program ♦ Tăierea a zece miliarde de lei de la investiţii, la prima rectificare din an, ar permite teoretic ca, în acest joc, deficitul bugetar al bugetului general consolidat să se menţină la 3% din PIB ♦ Dar sacrificarea investiţiilor va pune probleme creşterii viitoare.

În primele nouă luni din an deficitul bugetului general consolidat a fost cu 1,55 puncte procentuale sub deficitul programat la începutul anului – 0,8% din PIB, faţă de 2,36% din PIB cât era programat. Nu este însă nimic pozitiv în această constatare.

Nominal, deficitul bugetar ar fi trebuit să fie, în primele nouă luni din an, de 19,7 miliarde de lei (din totalul programat în 2017 de 24,7 mld. lei), echivalent a 2,36% din PIB, potrivit programării bugetare făcute la începutul anului. Potrivit execuţiei bugetare, deficitul este însă de 6,8 miliarde de lei, echivalent a 0,8% din PIB. Acest deficit redus nu reflectă însă venituri peste prognoze, ci reduceri de cheltuieli sau amânarea unor plăţi care se vor vedea în deficitele viitoare.

„În fiecare an se întâmplă asta. Pentru încadrarea în deficitul bugetar, cele sacrificate sunt investiţiile care fie sunt amânate, fie plata pentru acestea este amânată. Ce se întâmplă în acest an este totuşi peste această practică curentă”, comentează economistul Aurelian Dochia.

Potrivit execuţiei bugetului general consolidat, veniturile statului au crescut la nouă luni cu 8,8% faţă de primele nouă luni din 2016. Dar, faţă de programarea care stă la baza bugetului, ele sunt mai mici cu 4,4%, echivalentul a 8 miliarde de lei (1,7 mld. euro). În aceeaşi vreme, echilibrul este susţinut de cheltuielile în scădere accentuată. Cheltuielile la nouă luni sunt cu 21 de miliarde de lei mai mici faţă de cele programate. Cheltuielile au fost programate să fie, în primele trei trimestre, de 208 miliarde de lei, dar sunt, potrivit execuţiei bugetului general consolidat publicat de Ministerul Finanţelor, de 187 de miliarde de lei – un minus de 10%.

Este însă relevantă structura acestor cheltuieili. În vreme ce cheltuielile de personal sunt cu 20% peste prognoza de la începutul anului (plus 9 miliarde de lei), cele cu investiţiile din buget sunt cu 36% mai mici (minus 4,3 miliarde de lei).

Reducerea cheltuielilor cu sacrificarea de investiţii în principal, face posibilă menţinerea deficitului bugetar în limita de 3% din PIB, dar, aşa cum arată bugetul astăzi, echilibrul se va rupe, dacă nu anul acesta, anul ce vine, spune Aurelian Dochia.

„Poţi amâna rambursări de TVA, poţi amâna diferite investiţii sau plata pentru anumite lucrări – astfel de lucruri se petrec în fiecare an. Dar, de data aceasta, este diferit. Cheltuielile angajate sunt prea mari şi totul se va revărsa în deficit şi în datoria publică.”

Guvernul PSD a supraestimat la construcţia bugetului ţinta de venituri din fondurile UE, dar şi-a reparat pe hârtie greşeala şi a tăiat de la invesiţii 10 miliarde de lei la prima rectificare bugetară. Nu a suplinit însă cu niciun ban din buget această nerealizare de venituri din banii UE, dimpotrivă, cheltuielile de investiţii din buget (cheltuielile de capital) sunt, la nouă luni din an, cu peste o treime mai mici decât cele programate. Aşa se face că, la nouă luni din an, cheltuielile de capital sunt nu doar cu 20% mai mici faţă de cele din aceeaşi perioadă a anului trecut, ci chiar cu 36% mai mici decât cele programare în legea bugetului.

„Într-un anume fel pentru guvern este bine că nu-i intră banii din fondurile europene. Pentru că nu trebuie să uităm ce este cu aceşti bani. Guvernul ar fi trebuit să cheltuiască pentru cofinanţări, ar fi trebuit să facă cheltuieli în avans – pentru că banii de la UE sunt rambursări, nu bani în avans. Aşa că guvernului îi convine într-un fel”, comentează economistul Dragoş Cabat.

Economistul Florin Cîţu, ales senator liberal la ultimele alegeri, una dintre puţinele voci critice din opoziţie la adresa guvernului, susţine într-o analiză a bugetului că tăierea a 10 miliarde de lei de la investiţii, la prima rectificare bugetară, va avea drept efect frânarea creşterii economice, creşterea inflaţiei şi a şomajului, dar şi majorarea la 4,5-4,8% din PIB a deficitului bugetar în 2018 (de la 3,2% - 3,5% din PIB în acest an). Potrivit estimărilor lui, am putea asista la o decelerare a creşterii economice până la 3,8% - 4,2% în 2018 de la o valoare de 5,5% în 2017. Este o creştere mare, dar, potrivit lui Cîţu, inflaţia ar urma să atingă anul viitor un nivel de 4,5%.

„Creşterea economică, bazată în totalitate pe consum, îşi arată deja costurile. Cresc preţurile, dobânzile, euro şi dolarul faţă de leu, deficitul bugetar, deficitul comercial, deficitul de cont curent şi datoria publică. În acest context, contribuţia investiţiilor la creşterea economică este zero”, arată Florin Cîţu.

Investiţii şi salarii

Cheltuielile de personal au crescut la nouă luni cu 21,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Ele sunt însă cu mult şi peste program, un plus de 20% (plus 9 miliade de lei) faţă de cheltuielile angajate la începutul anului pentru primele trei trimestre. “Probabil că discuţiile de pe parcurs privind majorările salariale au crescut cheltuielile peste ţintă. Fiecare a vrut mai mult şi i s-a dat”, comentează economistul Aurelian Dochia. În aceeaşi vreme, cheltuielile cu investiţiile din buget au scăzut faţă de primele nouă luni din 2016 cu 20,3% şi sunt cu 36% sub cele programate la începutul anului. Cheltuielile totale de investiţii (din buget şi din fonduri UE) sunt, la nouă luni, de 12,1 mld. lei faţă de 17,3 mld. lei în primele nouă luni din 2016 (-30%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO