Degringoladă pe piaţa asigurărilor: Carpatica Asig, cu afaceri de 400 mil. lei, intră sub administrarea directă a ASF. Se îndreaptă piaţa asigurărilor către un nou faliment?

26 ian 2016 Autor: Anelis Baciu

Asigurătorul deţinut de Ilie Carabulea este al doilea cel mai mare jucător din piaţa poliţelor auto obligatorii (RCA), având afaceri anuale de peste 400 de milioane de lei pe acest segment. De altfel, peste 90% din afacerile Carpatica vin din vânzarea de RCA.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat ieri că a decis să activeze procedura de rezoluţie recent legiferată în cazul Carpatica Asig, după ce compania controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea s-a zbătut fără succes vreme de un an şi jumătate să-şi rezolve probleme financiare şi să atragă în acţionariat un investitor strategic agreat de ASF.

Mişcarea ASF vine după ce compania a fost mult timp păsuită cu majorarea de capital. Potrivit calculelor ASF, Carpatica avea nevoie de un aport de capital de 90 mil. euro.

Intrarea Carpatica în rezoluţie ar putea însemna primul pas spre dizolvarea companiei, în con­diţiile în care fără aport de capital Carpatica Asig nu poate supravieţui. Carpatica ar putea fi a doua companie mare după Astra Asigurări care ar fi dizolvată.

Găsirea unui cumpărător în următoarea perioadă este puţin probabilă în condiţiile în care acesta nu a fost găsit până acum, consideră unele voci din piaţă.

Rezoluţia în asigurări presupune preluarea gestionării societăţii de către un administrator desemnat de ASF.

„Rezoluţia nu face altceva decât să lungească boala în situaţia Carpatica. Dacă până acum nu s-au găsit investi

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.01.2016

 
Cuvinte cheie:
ASF
, CArptica ASig
, Ilie Carabulea
, administrare
, piata asigurarilor
, faliment
, investitor
, supraveghere
, probleme financiare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide