Bănci și Asigurări

Deloitte: Serviciile bancare rămân primitive. Există potenţial pentru platforme dezvoltate complet online

Autor: Mihaela Claudia Medrega

10.10.2010, 23:53 43

George Mucibabici, preşedintele Deloitte România, consideră că,în ceea ce priveşte concurenţa pe piaţa bancară, diferenţa se poateface acum prin îmbunătăţirea calităţii serviciilor, un rol foarteimportant în acest sens revenind băncilor internaţionale prezentepe piaţa din România.

"Există încă suficient loc de îmbunătăţire şi de simplificare aprocedurilor în relaţiile cu clienţii. Se vorbeşte mult despreinformatizarea băncilor, de sisteme IT, de online banking. Un riscpentru sistemul bancar, în special pentru băncile care au deschisfoarte multe sucursale, vine din partea celor nou-veniţi, care voraduce şi implementa platforme dezvoltate complet pe on-line. Deciexistă potenţial în acest sens pe piaţa românească şi cred că acestlucru nu poate decât să ajute industria de profil."

Mucibabici (desen) are în spate o vastă experienţă în domeniulbancar. Înainte de a fi trecut în domeniul consultanţei, el acondus timp de patru ani operaţiunile Băncii Ţiriac, iar anterior adeţinut poziţii de management în cadrul BNR (director general alDirecţiei Generale Operaţiuni Monetare, Valutare şi de Credit) şi alucrat la Fondul Monetar Internaţional.

Preşedintele Deloitte apreciază că la nivelul sectorului bancarevoluţia va fi mai echilibrată în perioada următoare, după anii deboom în care instituţiile de credit au acordat atenţie preponderentsegmentului de retail, urmând să asistăm la o reorientare pefinanţarea afacerilor sănătoase.

"Aş spune că o să vedem o dezvoltare mai echilibrată. Va fi, încontinuare, un focus pe corporate sănătos. Este o revenire ladragostea dintâi a sectorului bancar. A fost o perioadă când foartemulte bănci s-au lăsat atrase de mirajul real-estate-ului şi almarilor dezvoltări imobiliare. Toţi urmăreau să finanţeze proiectecât mai mari, multe dintre ele fiind abandonate astăzi într-unmijloc de câmp. Este destul de trist."

Mucibabici a amintit de creşterea spectaculoasă, de peste treiori, a preţurilor pe piaţa imobiliară din perioada 2004-2007,susţinând că o mare parte din finanţările uriaşe care au ajuns înRomânia, direct sau indirect, au intrat în "ruleta speculativă" dereal estate.

"Ce altă afacere în România, din alt domeniu, a produs oasemenea creştere? Categoric că şi finanţatorii s-au orientat îndomeniul imobiliar. Problema nu este când investeşti capitalul tăuîn astfel de proiecte. Problema este când investeşti baniîmprumutaţi."

Pe de altă parte, Mucibabici a precizat că nu este de acord cu"demonizarea" excesivă a sectorului bancar, care poate să fie chiarpericuloasă.

"Aruncarea vinii asupra sectorului bancar mi se pare injustă. Nune-a obligat nimeni să semnăm un contract de credit. Toţi aminvestit - mă refer la sectorul corporate, toţi am luat credite capersoane fizice pentru că viitorul părea prosper şi de ambele părţiale gardului se vedea la fel. Băncile aveau încredere căîmprumutaţii vor genera cash-flow fie prin activitatea lorpersonală, fie ca firme. La rândul lor, împrumutaţii aveau aceeaşiviziune asupra viitorului. E adevărat că s-au petrecut şiexcese."

Referindu-se la excesele la nivelul sectorului bancar,preşedintele Deloitte a amintit goana după cotă de piaţă,încurajată printr-un sistemul generos de recompensare, precum şirelaxarea normelor de risc intern ale băncilor pentru a permiteacordarea de cât mai multe credite şi acumularea de active.

"I-aş spune metaforic «vechea poveste biblică». Este vecheprecum omenirea. Întotdeauna există o componentă mică de lăcomie lamijloc pe toate palierele. Lăcomie nu în sens negativ, ci în senspur omenensc."

Totodată, studii efectuate în zonă au arătat că autorităţile desupraveghere au mai redus exigenţele în unele ţări, adaptându-setrendului din piaţă.

Ce ar trebui să facă băncile acum?

Preşedintele Deloitte consideră că băncile fac tot ce trebuie săfacă şi că în prezent există suficientă disponibilitate de a dacredite, însă la alte marje. "Marjele reflectă riscul. Dinnefericire, nu reflectă în mod special riscul individual al unuiclient. Pentru că acelaşi client spune: acum doi ani îmi ofereaicreditul cu marje de 1,75% sau 2% şi acum nu vrei sub 4 - 5%. Dece?"

Iar explicaţia dată de bancheri pentru creşterea marjelor estecostul ridicat al finanţării.

"Pentru o instituţie financiară contează în primul rândexperienţa recentă. Iar experienţa recentă a generat o mulţime decredite neperformante. Împrumutătorii, ca şi împrumutaţii s-autrezit din exuberanţa perioadei de boom şi înăspresc anumitecondiţii de creditare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO