Bănci și Asigurări

Depozitele au urcat la un record de 234 mld. lei

Depozitele au urcat la un record de 234 mld. lei

Autor: Claudia Medrega

25.11.2015, 00:03 63

Depozitele populaţiei şi companiilor au urcat în octombrie cu un ritm anual de 7,2%, ajungând la un maxim istoric de 233,7 mld. lei.

Depozitele în lei, care au o pondere majoritară, de peste 65% din totalul depozitelor, au avansat cu 7%, la 153,3 mld. lei. La sfârşitul lunii octombrie, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au înregistrat o creştere de 7,1% (8,8% în termeni reali) faţă de octombrie 2014, la 88 mld. lei.

„Statisticile BNR indică o creştere a depozitelor neguvernamentale cu un ritm lunar de 0,5%, la 233,7 mld. lei (nivel maxim istoric), evoluţie care reflectă majorarea veniturilor populaţiei şi încrederea/cunoaşterea redusă a instrumentelor alternative de economisire (mai ales că ratele de dobândă au scăzut)“, susţin analiştii Băncii Transilvania.

Depozitele populaţiei au continuat să crească şi pe componenta în lei şi pe cea în valută, cu toate că dobânzile au scăzut şi pe acest segment de clientelă. Pe măsură ce BNR a relaxat politica monetară prin diminuarea dobânzii-cheie, banii au început să se ieftinească pe piaţa monetară. BNR i-a criticat în repetate rânduri pe bancheri că la fiecare reducere a dobânzii de politică monetară aceştia s-au grăbit să taie dobânzile la depozite, în timp ce ajustările în cazul creditelor au apărut mai târziu şi au avut o amploare mai mică

Ascensiunea depozitelor în perioada de criză şi îngheţarea creditării au făcut ca raportul credite-depozite să devină subunitar pentru prima oară în ultimii şapte ani. Analizând pe componente, cele mai mari creşteri comparativ cu soldul de la sfârşitul anului 2008, când criza financiară mondială îşi făcea simţită prezenţa în România, s-au înregistrat în cazul depozitelor populaţiei şi pe segmentul economisirii în lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO