Bănci și Asigurări

Depozitele bancare ale companiilor s-au contractat cu şapte miliarde de lei în patru luni

Depozitele bancare ale companiilor s-au contractat cu...

Autor: Liviu Popescu

18.06.2015, 00:00 152
Companiile aveau depozite de 73 miliarde de lei (echivalentul a 16 mld. euro) la finele lunii aprilie, în scădere cu şapte miliarde de lei faţă de nivelul atins în decembrie anul trecut, potrivit datelor BNR. Scăderea depozitelor vine în contextul în care bonificaţiile plătite de bancheri au scăzut în acelaşi interval de timp cu o treime de punct procentual la nivelul de 1,4% pe an. Comparativ, nivelul dobânzilor plătite pentru depozitele companiilor ajungeau la 6-7% pe an în 2009. Băncile au pierdut o parte din sprijinul financiar al acţionarilor străini odată cu apariţia crizei şi au fost nevoite să plătească dobânzi mai mari pentru a-şi construi o bază de deponenţi locali. În aprilie 2014, nivelul depozitelor atrase de la companii era de 69 mld. lei. Depozitele atrase de la companii sunt mult mai volatile, în condiţiile în care multe companii îşi ţin banii în bănci pe termen scurt până găsesc oportunităţi de investiţii.
 
Depozitele în monedă naţională cumulau 52 mld. lei în aprilie, ceea ce reprezintă 71% din totalul economisirilor atrase de la companii, în timp ce depozitele în euro au ajuns la 17 mld. lei. Depozitele overnight ale companiilor, în special conturi curente şi de economii, însumau 41 mld. lei în a patra lună a anului, cu 3 mld. lei sub nivelul din decembrie anul trecut, în timp ce depozitele la termen au ajuns la 32 mld. lei, cu 4 mld. lei sub nivelul atins în ultima lună din 2014. Depozitele populaţiei însumau în a patra lună din acest an 140 mld. lei, cu 2 mld. lei peste nivelul din decembrie. Comparativ, în aprilie anul trecut, acestea erau de 131 mld. lei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO