Depozitele bancare deţinute de străini în România îşi continuă declinul, ajungând la numai 3,5 mld. euro, minimul ultimilor nouă ani

12 apr 2017 Autor: Claudia Medrega

Soldul depozitelor pe termen lung constituite de străini la băncile locale, în mare parte linii de finanţare primite de la acţionari, a continuat să scadă în 2017, coborând în ianuarie la 3,55 miliarde de lei. Depozitele nerezidenţilor au rămas în jurul minimului ultimilor nouă ani.
 
Un nivel mai mic al depo­zi­telor străinilor, de 3,5 miliarde de euro, a fost înre­gis­trat în 2008, când criza finan­ciară în­cepea să se re­simtă.
 
În perioada ur­mă­toare, tendinţa de scădere a finanţă­rilor alocate de băn­cile străine pe piaţa locală ar putea continua.
 
Faţă de maximul atins în vara anu­lui 2011, din depozitele străinilor pe ter­men lung s-au „evaporat“ peste 5 mi­liarde de euro.
 
Soldul depozitelor nerezidenţilor a intrat pe un trend descendent din 2012 după ce în primii ani ai crizei a crescut, atingând un vârf de 8,65 mld. euro în august 2011. Dobânzile mari plătite de bănci pentru a atrage resurse au contribuit la evoluţia pozitivă a acestor depozite la începutul crizei economice.
 
La sfârşitul anului trecut, depo­zitele străinilor au coborât la 3,79 mi­liarde de euro, cu aproximativ un miliard de euro sub ni­velul din 2015 şi la jumătate compa­ra­tiv cu maximul din 2011.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.04.2017

 
Cuvinte cheie:
straini
, continuare
, coboare
, depozite bancare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide