Bănci și Asigurări

Depozitele bancare deţinute de străini în România îşi continuă declinul, ajungând la numai 3,5 mld. euro, minimul ultimilor nouă ani

Depozitele bancare deţinute de străini în România...

Autor: Claudia Medrega

12.04.2017, 00:08 558
Soldul depozitelor pe termen lung constituite de străini la băncile locale, în mare parte linii de finanţare primite de la acţionari, a continuat să scadă în 2017, coborând în ianuarie la 3,55 miliarde de lei. Depozitele nerezidenţilor au rămas în jurul minimului ultimilor nouă ani.
 
Un nivel mai mic al depo­zi­telor străinilor, de 3,5 miliarde de euro, a fost înre­gis­trat în 2008, când criza finan­ciară în­cepea să se re­simtă.
 
În perioada ur­mă­toare, tendinţa de scădere a finanţă­rilor alocate de băn­cile străine pe piaţa locală ar putea continua.
 
Faţă de maximul atins în vara anu­lui 2011, din depozitele străinilor pe ter­men lung s-au „evaporat“ peste 5 mi­liarde de euro.
 
Soldul depozitelor nerezidenţilor a intrat pe un trend descendent din 2012 după ce în primii ani ai crizei a crescut, atingând un vârf de 8,65 mld. euro în august 2011. Dobânzile mari plătite de bănci pentru a atrage resurse au contribuit la evoluţia pozitivă a acestor depozite la începutul crizei economice.
 
La sfârşitul anului trecut, depo­zitele străinilor au coborât la 3,79 mi­liarde de euro, cu aproximativ un miliard de euro sub ni­velul din 2015 şi la jumătate compa­ra­tiv cu maximul din 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO