Bănci și Asigurări

Depozitele bancare garantate s-au majorat în primul semestru la 221 mld. lei

Depozitele bancare garantate s-au majorat în primul...

Autor: Roxana Rosu

29.08.2016, 16:31 254

Faţă de 30 iunie 2015, a fost înregistrat un spor substanţial al valorii depozitelor eligibile, de circa 50 miliarde lei, datorat cu precădere extinderii sferei de cuprindere a deponenţilor garantaţi, potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB).

Suma depozitelor eligibile reprezintă peste trei sferturi din valoarea totală a depozitelor la instituţiile de credit participante la FGDB, restul revenind persoanelor juridice excluse de la garantare (instituţii de credit, instituţii financiare, firme de investiţii, societăţi de asigurare şi/sau reasigurare, organisme de plasament colectiv, fonduri de pensii, autorităţi publice centrale, locale şi regionale etc).

Depozitele în lei totalizau 144,2 miliarde lei, iar cele în valută echivalentul a 77 miliarde lei. Practic, depozitele în moneda naţională au o pondere de 65,2% în valoarea totală a depozitelor eligibile.

Din total, persoanele fizice şi juridice rezidente deţineau 214,9 miliarde lei, reprezentând 97,1% din suma depozitelor eligibile.

Potrivit legii, suma totală de bani pe care o deţine un deponent la o bancă este acoperită în limita a 100.000 euro, în echivalent lei , indiferent de situaţia în care s-ar putea afla o instituţie de credit (de exemplu, în stare de dificultate sau de insolvenţă).

La 30 iunie 2016, depozitele eligibile de valori inferioare plafonului de acoperire însumau 132 miliarde lei, depăşind cu 2,1% nivelul de la finele anului 2015. În schimb, depozitele peste plafon au cunoscut o uşoară scădere în semestrul I 2016 (variaţie semestrială de -0,6%), până la 89,2 miliarde lei.

În total, numărul deponenţilor garantaţi de FGDB se cifra la 14,8 miliaoene persoane fizice şi juridice, din care 99,7% aveau depozite sub plafonul de 100.000 euro, beneficiind astfel de acoperirea integrală a sumelor deţinute la bănci.

În cazul persoanelor fizice, depozitele garantate totalizau 140 miliarde lei, în creştere cu 4,3%. Toate componentele depozitelor persoanelor fizice au înregistrat dinamici pozitive, cel mai mare avans fiind consemnat pe segmentul depozitelor în lei de valori inferioare plafonului de acoperire.

În primele şase luni ale anului 2016, depozitele în lei ale persoanelor fizice au urcat cu 5,3%, în timp ce depozitele în valută au avansat mai lent, cu o variaţie semestrială de +2,7%.La 30 iunie 2016, depozitele în moneda naţională ale persoanelor fizice însumau 84,9 miliarde lei, iar cele în valută circa 56 echivalent miliarde lei.

În cazul firmelor (întreprinderi mici şi mijlocii, companiile mari şi alte persoane juridice), depozitele eligibile se cifrau la 80,4 miliarde lei, în scădere cu 4,2%, cea mai mare descreştere fiind consemnată pe segmentul depozitelor în lei de valori mari, peste plafonul de acoperire. În acelaşi timp, suma depozitelor acoperite ale persoanelor fizice a crescut cu 4,5 miliarde lei, din care 3,6 miliarde lei reprezintă sporul semestrial aferent depozitelor de valori inferioare plafonului de acoperire.

Valoarea medie a unui depozit acoperit al unei persoane juridice garantate s-a diminuat uşor pe parcursul semestrului I 2016, până la 27.200 lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO