Bănci și Asigurări

Depozitele cu termene lungi au trecut pragul de 10 miliarde de lei

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

15.01.2014, 20:40 586

Clienţii băncilor au pus încă 300 milioane de lei în depozite cu scadenţa mai mare de un an în noiembrie anul trecut, ritmul de creştere a stocului accelerând faţă de lunile anterioare, determinantă pentru această evoluţie fiind scăderea ratelor de dobândă la depozitele pe termene scurte.

Peste 10 mld. lei (echivalentul a 2,3 mld. euro) se aflau la sfârşitul lunii noiembrie în depozite cu scadenţa la doi sau trei ani, creşterea fiind de 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele BNR. Spre comparaţie, volumul total al depozitelor populaţiei a crescut cu mai puţin de 5%.

„Creşterea depozitelor pe termen lung ale populaţiei are loc în contextul în care dobânzile bonificate pentru aceste scadenţe sunt mai mari şi vor rămâne real pozitive în cea mai mare parte a următorilor 1-2 ani“, spune Eugen Sinca, analist-şef al BCR.

Depozitele pe termene mai mari de un an au ajuns la aproape 10% din totalul economiilor la termen ale popu­laţiei, cu aproape două puncte procentuale peste nivelul de la sfârşitul anului 2012. La nivel agregat, populaţia are depozite la termen de circa 103 miliarde de lei (23 mld. euro). La acestea se adaugă şi depozite overnight (conturi curente şi conturi de economii de peste 25 miliarde de lei.

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.01.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO