Bănci și Asigurări

Depozitele garantate au scăzut la 159 miliarde de lei în martie

Depozitele garantate au scăzut la 159 miliarde de lei...

Autor: Ciprian Botea

14.04.2014, 13:49 360

Companiile şi populaţia aveau la sfârşitul lunii martie depozite garantate de schema locală de garantare în valoare de 159 miliarde de lei, cu circa 2 miliarde de lei sub nivelul de la finalul anului trecut, potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor. Ponderea acestora este de 57% din totalul depozitelor constituite la băncile participante la Fond.

Circa 13,8 milioane de persoane fizice şi aproape 900.000 de companii aveau depozite garantate la sfârşitul lunii trecute.

Depozitele garantate ale persoanelor fizice au stagnat după primele trei luni la 123 miliarde de lei. Aproape 60% din depozitele persoanelor fizice sunt constituite în lei, care au crescut cu aproape un procent faţă de sfârşitul anului trecut.

Companiile mai aveau în martie depozite garantate de 36,5 miliarde de lei, în scădere cu peste 6% faţă de finalul anului trecut.

La nivel agregat, depozitele atrase de băncile locale se ridică la 305 miliarde de lei, fiind incluse şi depozitele sucursalelor de bănci străine, care sunt garantate de schemele specifice din ţările de origine. Din cele 40 de bănci locale, 31 sunt participante la schema locală de garantare, iar nouă sunt sucursale ale unor instituţii de credit din alte state membre ale UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO