Bănci și Asigurări

Depozitele la bănci au avansat într-un an cu 9,5%, cel mai ridicat ritm de creştere din februarie 2014 încoace

Depozitele la bănci au avansat într-un an cu 9,5%, cel...

Autor: Liviu Popescu

24.03.2016, 00:07 531

Depozitele atrase de bănci de la populaţie şi companii şi-au continuat tendinţa ascendentă şi în februarie, cu un avans anual de 9,5%, la aproape 251 mld. lei.

Astfel, depo­zitele au ur­cat cu cel mai ridicat ritm din februarie 2014 încoace, potrivit date­lor agre­gate de BNR. 

„Scăderea TVA a «adus bani în bu­­zu­nare» consu­ma­torilor, prin iefti­nirea bu­nu­rilor de consum (în special pe segmentul de alimente). În con­se­cinţă, persoanele cu venituri mici au fo­losit aceşti bani pentru a cumpăra mai multe ali­mente. Cei cu venituri peste medie au făcut depozite cu aceşti bani, neavând pe ce să-i chel­tuiască pe termen scurt“, spune ana­listul economic Dragoş Cabat.

Pe de altă parte, băncile locale aveau la finele lunii februarie un sold de credite acordat populaţiei şi com­paniilor în valoare de 215 mld. lei, în creştere cu 2,4% faţă de aceeaşi pe­rioadă din 2015. Astfel, soldul cre­ditelor a înregistrat în februarie a şap­tea lună în care dinamica anuală a fost una pozitivă.

Analiştii spun că avansul rapid al  creditării de retail ar putea determina banca centrală să întărească condiţiile de creditare şi atrag atenţia că eco­nomia se poate supraîncălzi din cauza ce­rerii de consum prea mari şi a creşterii rapide a creditării de retail.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO