Bănci și Asigurări

Depozitele locale ale străinilor au scăzut cu 2,7 mld. € în trei ani

Depozitele locale ale străinilor au scăzut cu 2,7 mld....

Autor: Liviu Popescu

17.02.2015, 00:07 315

Depozitele nerezidenţilor constituite la băncile locale, în cea mai mare parte forme de sprijin primite de la băncile-mamă, au scăzut sub 5,8 miliarde de euro la finalul anului trecut, nivel mai redus cu 2,7 miliarde de euro faţă de maximul atins în 2011. Doar anul trecut scă­derea a fost de 700 mil. euro, potrivit datelor BNR.

Depozitele pe termen mediu şi lung ale nerezi­den­ţilor au fost o formă de sprijin financiar pentru băncile locale foarte importantă la începutul crizei, când au crescut cu peste 3 miliarde de euro în numai doi ani. Maximul istoric a fost de 8,5 miliarde de euro. Băncile îşi asumaseră atunci prin Acordul de la Viena să-şi menţină expunerea pe piaţa locală.

Odată cu expirarea acordului procesul de dezintermediere a accelerat, băncile fiind nevoite să se bazeze mai mult pe depozite de la clienţii locali. Astfel, declinul depozitelor nerezidenţilor vine şi pe fondul unui proces mai amplu de dezintermediere financiară, al cărui rezultat a fost reducerea cu 9 mld. euro într-un interval de cinci ani a liniilor de finanţare primite de subsidiarele locale de la băncile-mamă. Liniile de finanţare sunt de 13 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO