Bănci și Asigurări

Depozitele străinilor s-au redus la minimul ultimilor şase ani

Depozitele străinilor s-au redus la minimul ultimilor...

Autor: Liviu Popescu

17.08.2015, 00:07 639
Străinii, în cea mai mare parte grupuri bancare, aveau la jumătatea acestui an depozite pe termen mediu şi lung constituite la băncile locale în valoare de 5,4 miliarde de euro (echivalentul a 24 mld. lei), cu o jumătate de miliard de lei faţă de nivelul de la finalul anului trecut, potrivit datelor BNR.

Scădere din ultimul an este de 900 mil. euro, dar luna iunie a consemnat unul dintre cele mai accelerate ritmuri de scădere, respectiv 300 milioane de euro, cel mai abrupt declin lunar din primăvara anului 2013.

„S-ar putea ca unul dintre evenimentele care a contribuit la această scădere să fie criza din Grecia. Este posibil ca tendinţa de scădere a acestor depozite să se tempereze“, consideră analistul economic Dragoş Cabat.

Depozitele pe termen lung ale străinilor fuseseră la începutul crizei şi ajunseseră la un vârf de 8,6 mld. euro în vara anului 2011. Ulterior, începând din 2012, aceste depozite au început să scadă, ca parte a unui proces mai larg de dezintermediere. Practic, băncile locale au fost forţate în ultimii trei ani să se bazeze mai mult pe resursele atrase de la clienţii locali.

Chiar dacă acţionarii străini au pus o presiune tot mai mare în ultimii ani pe subsidiarele locale, aceştia au continuat totuşi să susţină cu capital băncile locale, măsurile de injecţie de capital fiind luate mai ales la presiunea Băncii Naţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO