Bănci și Asigurări

Deprecierea leului şi volatilitatea burselor au şters un sfert din averea românilor

Deprecierea leului şi volatilitatea burselor au şters un sfert din averea românilor

Autor: Ciprian Botea

22.10.2012, 00:08 1678

Averea financiară netă a populaţiei - adică diferenţa între pla­sa­mentele financiare şi datoriile la bănci - însuma 220 mld. lei (51 mld. euro) la finalul anului trecut, fiind în scădere cu 25% faţă de un vârf atins în 2007, arată datele BNR, adică fiecare ro­mân are o avere finan­ciară de circa 11.600 de lei (2.700 de euro).

Sumele plasate în depozite, ac­ţiuni, poliţe de asigurare de viaţă sau fonduri de pensii se ridicau la 350 mld. lei (81 mld. euro), în timp ce creditele la bănci şi celelalte datorii ale persoanelor fizice însu­mau 129 mld. lei. Averea financiară brută de­păşea 400 mld. lei în 2007 (anul eco­nomic de graţie), în timp ce datoriile erau cu 30% mai mici atunci.

Averea populaţiei a fost erodată de scăderea valorii plasamentelor în acţiuni ca urmare a volatilităţii pieţelor de capital, dar şi de creş­te­rea datoriilor către bănci. Creditele în valută reprezintă pes­te două treimi din finanţările de 28 mld. euro acordate de bănci popu­laţiei, iar deprecierea leului cu 25% în faţa euro în perioada de criză a afectat serios buzunarele dator­nicilor.

De cealaltă parte, au fost con­sem­­nate creşteri importante ale pla­sa­men­telor în depozite bancare şi fonduri de pensii. Soldul depozitelor era la sfârşitul anului trecut cu aproa­­pe 70% mai mare decât în 2007, atingând 112 mld. lei (26 mld. euro). Fondurile de pensii admi­nis­trau ac­ti­ve de 7 mld. lei (1,6 mld. euro), toţi banii fiind acumulaţi practic în criză.

Comparativ cu alte ţări din re­giune, averea financiară a româ­nilor este vizibil mai redusă. De exem­plu, polo­nezii şi ungurii au o avere medie de circa 4-5.000 de euro, în timp ce averea financiară netă a cehilor urcă spre 7-8.000 de euro.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO