Bănci și Asigurări

Deputaţii decid astăzi pragul la acceptarea plăţii cu cardul: 10.000 sau 50.000 de euro

Deputaţii decid astăzi pragul la acceptarea plăţii cu...

Autor: Anelis Baciu

12.06.2018, 00:00 715

Proiectul de modificare a aşa-numitei legi „cash-back”, care prevede introducerea obligativităţii acceptării plăţilor electronice şi permite comercianţilor să deburseze numerar la cererea clienţilor deţinători de carduri, intră astăzi într-o rundă finală de dezbateri în Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, înainte de votul din plen. Dezbaterea proiectului este primul punct pe ordinea de zi a comisiei, conform agendei publicate pe site-ul Camerei Deputaţilor. Cea mai importantă dezbatere pe marginea legii, aflată deja în vigoare şi care trebuie pusă în aplicare de comercianţi din 1 iulie, este cea referitoare la cifra de afaceri minimă de la care comercianţii sunt obligaţi să accepte plata cu cardul. Legea actuală prevede un prag de 10.000 de euro pe an, dar un amendament dezbătut de deputaţi prevede majorarea pragului până la 50.000 de euro pe an.

Creşterea pragului ar elimina obligativitatea acceptării cardurilor pentru cea mai mare parte a comercianţilor şi ar elimina practic efectul benefic asupra celor 12 milioane de deţinători de carduri şi a bugetului de stat. Reţeaua de acceptare a cardurilor este în prezent de circa 190.000 de terminale de plată, iar în afara marilor oraşe deţinătorii de carduri au posibilităţi limitate de a le utiliza pentru plăţi. Astfel, numai o cincime din sumele tranzacţionate pe cardurile din România sunt plăţi în magazin, majoritatea covârşitoare fiind retrageri de numerar de la ATM, potrivit datelor BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO