Bănci și Asigurări

Deşi astăzi bate pasul pe loc, indicele Robor rămâne la o valoare apropiată faţă de maximul de 1,8% de săptămâna aceasta

Deşi astăzi bate pasul pe loc, indicele Robor rămâne...

Autor: Roxana Rosu

06.10.2017, 11:16 954

Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda va­ria­bilă, a stagnat vineri, la 1,78%, după ce miercuri şi joi a avut o evoluţie uşor descendentă.

Aceeaşi evoluţie a avut şi indicele Robor la 6 luni, fo­losit în special în calculul dobânzilor la cre­ditele ipotecare, care s-a menţinut vineri la 1,87%, la fel ca şi în ziua anterioară.

Dobânzile pe piaţa interbancară au crescut foarte mult în luna septembrie şi la începutul lunii octombrie, urcând spre 2% în cazul scadenţelor scurte. ROBOR la trei luni a atins un maxim de 1,8%, marţi, pe 3 octombrie. Spre comparaţie, la începutul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutul acestui an era de 0,87%.

Analiştii dar şi bancherii spun deopotrivă că reluarea creşterii dobânzilor pe interbancar nu este o situaţie anormală, neobişnuită fiind de fapt perioada de dobânzi aproape de zero.

În ultimii trei ani România a traversat cea mai bună perioadă din perspectiva creditării, atât costul creditelor în lei, cât şi în euro fiind la minime istorice. Intrarea dobânzilor la lei la praguri minime istorice a fost determinată în principal de programul de relaxare monetară iniţiat de Banca Centrală Europeană. În prezent Euribor, referinţa pentru creditele în euro, ajunge la minus 0,329% pe an.          

ROBOR este rata medie a dobânzii la care băncile locale se împrumută între ele în lei. Indicatorul Robor este practic o medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO