Bănci și Asigurări

Deutsche Bank: Expunerea sectorului bancar românesc pe Grecia este „moderată“, sub regiune

Deutsche Bank: Expunerea sectorului bancar românesc pe...

Autor: Claudia Medrega

09.07.2015, 00:06 932
Expunerea sectorului bancar din România pe Grecia este „moderată“ şi mai redusă decât cea înregistrată în Bulgaria, Macedonia, Albania şi Serbia, ţări în care băncile cu capital grecesc au o pondere de aproximativ 14-20% din activele bancare, reiese dintr-un raport al băncii germane Deutsche Bank privind Europa Centrală şi de Est.
 
Cele patru bănci cu capital majo­ri­tar elen Alpha, Bancpost, Piraeus şi Ban­­ca Românească au o cotă de piaţă de circa 12% din activele sistemului ban­­­­car românesc, respectiv 45 mld. lei. La nivelul exporturilor, expunerea Ro­mâ­­­­­niei pe Grecia este de doar 1,4% din total. Influenţele nefavorabile ale crizei din Grecia, care s-a intensificat în ulti­me­le săptămâni, sunt transmise atât pe ca­nalul financiar-bancar, cât şi pe cel comercial. Analiştii băncii germane au analizat legăturile sectoarelor financiar şi comercial între Grecia şi Europa Centrală şi de Est şi au ajuns la concluzia că Bulgaria, Albania, Mace­donia şi Serbia sunt cele mai expuse la situaţia din Grecia prin intermediul ambelor canale. La polul opus, în Polonia, Cehia şi Ungaria expunerea pe Grecia este foarte redusă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO