Bănci și Asigurări

Deutsche Bank îşi pune toate speranţele într-un fost bancher de la Goldman Sachs pentru a trece banca prin cel mai ambiţios plan de restructurare din istoria ei

Deutsche Bank îşi pune toate speranţele într-un fost...

Autor: Ştefan Stan

07.03.2017, 17:00 768

Marcus Schenck se luptă să încheie deal-uri pentru companie, până acolo că directorul financiar al Deutsche Bank a ajuns să petreacă o zi pe săptămână cu clienţii, un obicei care nu a fost mereu văzut bine de colegi, potrivit unor persoane citate de Bloomberg.

Acum, fostul partener Goldman Sachs are o şansă să arate că poate duce la creşterea veniturilor celui mai mare creditor german, de care are nevoie cu disperare.

Schenck, în vârstă de 51 de ani, împreună cu germanul Christian Sewing, de 46 de ani, au fost numiţi duminica pe poziţii de adjuncţi ai CEO-ului John Cryan, cu sarcina de a restaura creşterea şi a revitaliza modelul de business pe care banca l-a abandonat în urmă cu doi ani.

Noua strategie, dezvăluită alături de o vânzare de acţiuni de 8,5 miliarde de dolari, arată un plan inversat al CEO-ului  de 56 de ani de a împărţi divizia de trading a băncii de divizia de consultanţă şi de banking. De asemenea, ca parte a planului, se doreşte şi reinterarea subsidierii unei bănci de consum – Postbank –pe care Deutsche dorea înainte să o vândă.  

”Se pare că cei doi se pregătesc să îl succeadă pe Cryan. Vom vedea pe parcursul următorilor doi-trei ani cine va avea rezultate mai bune, şi cine va lua job-ul de top”, a spus Philipp Haessler, analist la Equinet Bank dn Frankfurt.

Schenck va fi co-head al băncii de investiţii reintegrate, cea mai mare unitate ca venituri, dar una care a fost lăsată în urmă sub conducerea lui Cryan şi a pierdut cotă de piaţă în contextul scandalului legat de capitalul Deutsche. Sewing va ajuta la conducerea unei noi băncii comerciale private, care va include Postbbank, precum şi clienţii corporate şi afacerile de gestionare de active.

Cei doi pretendenţi la ”tronul” Deutsche sunt prieteni şi au o pasiune pentru fotbal şi clubul german Bayer Munchen. Totuşi, cei doi au în faţă provocări diferite.

Schenck, care s-a alăturat echipei Deutsche în urmă cu doi ani, ar urma să îşi folosească relaţiile personale cu CEO-ii şi CFO-ii din industrie pentru a atrage noi business-uri de la corporaţii, în condiţiile în care Deutsche pivotează departe de alte firme financare şi fonduri de hedgeing. Banca îşi rezervă aproape două treimi din bilanţ pentru corporaţii.  

El va conduce banca de investiţii alături de Garth Ritchie, un executiv de trading care a venit din rândurile buisness-ului de tranzacţionare de capital. Cei doi trebuie să ajungă la un bilanţ care să crească veniturile şi să reducă costuri de 700 de milioane de euro până în 2018.

Sarcina lui Sewing nu este mai prejos. Un veteran care a lucrat o viaţă la Deutsche, el trebuie să ridice moralul în rândul angajaţilor Deutsche, care vor trece prin încă un an de măsuri distruptive şi de restructurare, precum şi de reducere de costuri. Banca are nevoie de un executiv care înţelege cultura corporatistă germană şi care va avea tonul potrivit cu angajaţii, potrivit unei surse citate de Bloomberg.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO