Bănci și Asigurări

Deutsche Bank s-a apucat de tăiat costuri din nou. Nici bolurile cu fructe nu sunt în siguranţă

Deutsche Bank s-a apucat de tăiat costuri din nou. Nici...

Autor: Catalina Apostoiu

13.08.2018, 00:05 490

Lista de beneficii a celei mai mari bănci germane se scurtează rapid, scrie Bloomberg.

Bancherilor de investiţii ai acestora li s-a spus să călătorească la clase inferioare cu trenul, mai puţini dintre aceştia pot participa la conferinţe, iar unii foşti angajaţi spun că plăţile com­pensatorii sunt mai puţin ge­neroase decât în trecut. Chiar şi mici beneficii ca bolu­rile zilnice cu fructe sunt pe cale de dispa­riţie.

Noile măsuri reflec­tă accentul pus de CEO-ul Christian Se­wing pe reduceri de costuri după o serie de efor­turi eşuate de redresare a băncii. De­sem­narea unui nou COO, Frank Kuhne, ca subor­donat direct al lui Sewing este un semn că CEO-ul vrea să deţină un con­trol mai strâns asupra proceselor şi cheltuielilor.

Managerilor li s-au fixat bugete stricte pe care nu trebuie să le depăşească sub nicio condiţie, surse apropiate situaţiei au declarat pentru Bloomberg.

În timp ce mare parte a reducerilor de costuri va fi legată de planul de eliminare a cel puţin 7.000 de locuri de muncă, Sewing analizează şi cheltuielile legate de beneficii.

Predecesorul lui Sewing, John Cryan, luase în vizor stimulente mai cos­ti­sitoare, dar cheltuielile au conti­nuat să crească în trimestrul IV al anului trecut în condiţiile în care banca a pus deoparte sute de milioane de euro pen­tru bonusuri pentru a stăvili plecarea executivilor.

„Deutsche Bank are o istorie de surprize negative legate de costurile din trimestrul IV. Acest model va fi între­rupt în 2018“, a declarat Sewing.

Planul de reduceri de costuri este su­per­vizat de CFO-ul James von Moltke, acesta vizând reduceri de-a lun­gul mai multor ani. Banca vrea să-şi di­mi­nueze costurile de bază cu 1 miliard de euro, la 22 miliarde, numai anul viitor.

Diminuarea costurilor legate de plăţi nu va fi o misiune uşoară, însă CEO-ul le-a promis acţionarilor că numărul poziţiilor din cadrul băncii va scădea „cu mult sub“ 90.000 până la sfârşitul anului viitor, dar un acord încheiat cu sindicatele opreşte Deutsche Bank de la a concedia angajaţii locali împotriva voinţei acestora până la mijlocul anului 2021.

Nici reducerea bonusurilor nu va fi un lucru uşor. Banca a semnalizat că nu se va zgârci cu plăţile, cel puţin nu pentru cei mai performanţi executivi. Cheltuielile legate de plăţi au crescut chiar în cazul băncii de investiţii în trimestrul al doilea.

Costurile Deutsche Bank „se menţin ridicate în condiţiile în care grupul trebuie să compenseze o lipsă de investiţii din anii antetiori, iar reducerile de costuri pe plan local sunt limitate de acordurile încheiate cu sindicatele“, arată Amit Goel, analist Barclays.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO