Bănci și Asigurări

Dezastru: Computerele au prăbuşit lira sterlină cu 6%. Moneda britanică a scăzut la minimul ultimilor 31 de ani

Dezastru: Computerele au prăbuşit lira sterlină cu 6%....

Autor: Ştefan Stan

07.10.2016, 10:41 20086

Două minute de haos provocate de o serie de ordine de vânzare generate de computere în şedinţa de tranzacţionare de vineri au dus la o scădere a lirei la minimul ultimilor 31 de ani, scrie Bloomberg

Lira s-a prăbuşit cu 6,1% cea mai mare scădere de când Marea Britanie a ales să părăească Uniunea Europeană. Lira a scăzut la 1,1841 dolari/liră, potrivit Bloomberg.

Având în vedere că moneda deja era în cădere liberă în contextul îngrijorărilor legate de un ”Brexit dur”, scăderea de vineri a dus la prăbuşirea la minimul din martie 1985.

Cel puţin o platformă electronică de tranzacţionare a înregistrat o tranzacţie la 1,1378 dolari.

Amploarea şi viteza scăderii semnalează volatilitatea extremă din piaţă şi devine o regularitate în condiţiile în care volumele de tranzacţioare variază puternic, iar traderii care folosesc algoritmi încep să câştige cotă de piaţă.

În ianuarie, randul sud-african s-a prăbuşit cu peste 9% în 15 minute.

”Într-un cuvânt: Înfricoşător”, a spus Karl Schamotta, director de schimb valutar la Cambridge Global Payments din Toronto. ”Încrederea în pieţele valutare a fost afectată puternic din nou, iar orice trader care a lucrat în seara aceasta va pune puternic la îndoială calitatea lichidităţii”, a adăugat el. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO